Biologisk betong gir levende fasader

Mosegroende betong absorberer CO2, isolerer – og er samtidig en vertikal hage. Ved et universitet i Barcelona har de funnet en kreativ løsning på et stort utslippsproblem.

Bærekraft har vært et spørsmål om å hente igjen.  Med bruk av dagens energiproduksjon og byggteknologi  har forskere ved Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Barcelona funnet smarte måter for å redusere utslippene.

Først var det grønne tak, så kom det vertikale hager. Nå kommer de grønne veggene. The Structural Technology Group ved UPC utvikler et multilags betongpanelsystem som skal gi grosted for mose, sopp og lav. Den såkalte biologiske betongen er basert på to typer betong: konvensjonell Portland sement og magnesium-fosfat sement (MPC) – som er lett syreholdig og gir mulighet for biologisk vekst.

Mange land har ideer om grønn urbanisering. Her fra Paris.

Forskerne oppdaget hvordan smart oppsatte megastrukturer med biologiske betong reduserer CO2-utslipp, regulerer varme – og er i tillegg et virkelig skue for øyet. På overflaten gror mose, lav, sopp og andre biologiske organismer.

Lovende konsept

Systemet, som tar utgangspunkt i en doktorgradsavhandling av Sandra Manso, kombinerer materialer i fire lag; et vanntett, et strukturelt, et bioreseptivt som hjelper organismer å gro samt et reverserende vanntett lag som gir vann til plantene.

Løsningen er riktignok ennå ikke kommersielt tilgjengelig, men det innovative systemet har lovende egenskaper, inkludert CO2-reduksjon gjennom organismene, reduksjon av urban-heat-island effect og anvendelighet for eksisterende strukturer

I tillegg – og kanskje det mest tiltalende bidraget – er at produktet kan gi bygninger en vakker, levende patina som forandrer seg gjennom årstidene.

Toppbilde: Simulering av en vegetert fasade ved Aeronautical Cultural Centre i El Prat de Llobregat.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen