Et steg mot et fossilfritt samfunn

Nå erstatter Tarkett tradisjonell fossil råvare med bioattribuert vinyl og biobasert mykner, og lanserer kolleksjonen iQ Natural – helt ny generasjon vinylgulv.

Klimagassutslippene er 50 prosent lavere enn i tradisjonelle, homogene vinylgulv og hver kvadratmeter som tas i bruk bidrar til omstillingen mot et sirkulært og fossilfritt samfunn.

På grunn av gode funksjon- og designegenskaper, samt lang holdbarhet er de homogene vinylgulvene fra Tarkett verdsatt i offentlige miljøer verden over. Den første versjonen iQ Natural med biobasert mykner ble lansert allerede i 2009. Nå tar Tarkett ytterligere ett steg i arbeidet med å redusere klimaavtrykket. Beregnet på gulvets totale livssyklus gir iQ Natural 50 % lavere utslipp sammenlignet med tradisjonelle homogene vinylgulv. Hver kvadratmeter som blir tatt i bruk bidrar til skiftet fra fossil til fornybar råvare.

Massebalanse muliggjør grønn omstilling

Nye iQ Natural er verdens første vinylgulv med bioattribuert vinyl. Det innebærer at den fossile oljen byttes ut med biobaserte råvarer i henhold til prinsippet om massebalanse. Vinylen er produsert i et produksjonssystem som bruker biomasse fra skogsavfall parallelt med fossilt råstoff. Den biobaserte delen tilskrives deretter et spesifikt sluttprodukt i henhold til prinsippet om massebalanse. Forsyningskjeden er tredjepartsertifisert av RSB og den fornybare råvaren konkurrerer ikke med matproduksjon.

– Massebalanseprinsippet muliggjør en grønn omstilling av eksisterende infrastruktur innen produksjon, uten å kreve utbygging av nye produksjonsanlegg. Det er et viktig verktøy for å drive omstillingen mot et klimanøytralt samfunn, sier Dag Duberg, nordisk holdbarhetssjef i Tarkett.

Resirkulerbar

Etter bruk kan iQ Natural resirkuleres på Tarketts gjenvinningsanlegg i Ronneby i Sverige. Der renses gulvet for lim og sparkel, og males ned til granulat. Granulatene kan deretter brukes til produksjon av nye gulv i samme høye kvalitet.

Inspirert av naturen

Den nye kolleksjonen består av 35 nøytrale farger som går ton-i-ton. Ønsket er å skape assosiasjoner og inspirere til bruk av naturens egen fargepalett. Det nye mønsteret Natural Flakeskomplementerer kolleksjonens ellers så rolige mønsterbilde med sine myke kontraster, og kan brukes for å fremheve utvalgte flater.

Fakta om iQ Natural

  • Bioattribuert vinyl (BIOVYN™), tredjepartssertifisert av RSB
  • 50 % lavere utslipp av klimagasser
  • CO2-nøytral produksjon
  • Ftalatfri, biobasert mykner
  • Svært lave VOC-utslipp
  • Lang levetid, lett å installere og vedlikeholde
  • Lav kostnad basert på livssyklus
  • Kan resirkuleres til nye gulv

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen