Første pris for byggkvalitet til Ulstein Arena

Under Byggkvalitetsdagen i Oslo ble den aller første prisen ”Statens pris for byggkvalitet” tildelt flerbrukshuset Ulstein Arena.

Prisen er en hederspris som skal løfte fram nye forbildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt. Kandidatene til prisen skal ha fremragende byggkvaliteter og være resultat av gode og innovative byggeprosesser.

Statens pris for byggkvalitet 2018 gikk til Ulstein Arena. Fra venstre ordfører i Ulsteinvik Knut Erik Engh, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, distriktssjef Vidar Wåge Hansen fra Peab K. Nordang, faglig leder i Lund+Slaatto Espen Pedersenog juryformann Erling Lae. (Foto: Eirik Iveland)

Kvalitetene skal være knyttet til miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. Samlet skal kvalitetene bidra til gode og bærekraftige bygg for brukerne og samfunnet. Juryen fikk inn 80 forslag fra hele landet.

– Vi var på befaring på seks lokasjoner og løftet frem tre kandidater til ”finalen”; Moholt 50/50, Ulstein Arena og Youngskvartalet, sa juryens formann Erling Lae.

Attraktiv møteplass for byen

Ulstein Arena er årets vinner av Statens pris for byggkvalitet. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og juryleder Erling Lae overrakte prisen til byggherren Ulstein kommune.

– Anlegget er resultat av planmessig arbeid med sentrumsutvikling i Ulsteinvik. Dette har blitt en attraktiv møteplass for byen. Her mener jeg at juryen har kommet fram til et forbildebildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt, sa Mæland.

Hedrende omtale: Moholt 50|50, nye møteplass og innovative byggeprosesser for studentbyen i Trondheim. (Foto: Fredrik Myhre)

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Ulstein Arena bidrar til god byggkvalitet og stedsutvikling, og til å løfte nærområdet:

«Ulstein Arena er et forbildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt. Med gode byggeprosesser har byggherre, prosjekterende og utførende sammen skapt et godt, bærekraftig og stedstilpasset anlegg. Samlokalisering av flere offentlige funksjoner er arealeffektivt og gir samtidig nye møteplasser for lokalsamfunnet, både inne og ute. Den fremragende fortettingen gir god stedsutvikling og løfter hele nærområdet. Ulsteinvik har fått et anlegg som innbyggerne kan være stolte av og ha eierskap til.»

God tilpasning til omgivelsene

Ulstein Eigedomsselskap KF (Ulstein kommune) er byggherre, mens K. Nordang (Peab) var hovedentreprenør. Hammerø & Storvik Prosjekt har stått for prosjektledelse. Anlegget er tegnet av Lund+Slaatto Arkitekter. Nederlandske Aat Vos har bidratt som konsulent for biblioteket.

– Ulstein Arena skal være et anlegg som fremmer trivsel og som skal brukes av alle, sier Per Dimmen, prosjektleder for Ulstein Arena i Ulstein Eigedomsselskap KF.

Bygget med gråpatinerte sinkplater (fra Rheinzink) er fundamentert med betong direkte på fjell. Fundamentene med en diameter på 600 millimeter er pelearmert og fylt med betong. Noen går så langt ned som fire meter. I svømmehallen holder stålbjelker taket på plass. På innsiden er det flis og trespiler av furu som både er dekorativt og bidrar til å dempe støy.

Arkitektonisk er huset delt opp i to volumer med en felles foajé og heis mellom volumene. Dette gjør bygget mindre dominerende i sentrum, og man får gode passasjer mellom, gjennom og forbi bygget.

Hedrende omtale: Youngskvartalet, infill og revitalisering i et området med komplisert kvartalsstuktur. (Foto: Fredrik Myhre)

Statens pris for byggkvalitet er en videreføring av tidligere Statens byggeskikkpris. Prisen deles ut av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Direktoratet for byggkvalitet er sekretariat for prisen.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen