Hvilket byggverk blir Norges beste i 2019?

Statens pris for byggkvalitet lyses ut for andre gang. Denne gangen er Direktoratet for byggkvalitet særlig på jakt etter gode transformasjonsprosjekter, der bygninger og områder er endret og har fått nytt liv. Fristen for påmelding er 15. mars.

– Dette blir spennende. Det er mange bygninger eller områder som transformeres for å møte nye behov. Å gjenbruke allerede bebygde områder framfor å ta i bruk nye, urørte arealer, bidrar til en miljøvennlig utvikling, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Prisen ble delt ut for første gang i 2018 og vinneren ble Ulstein Arena i Ulsteinvik. Det var stor interesse for prisen og juryen fikk inn 80 forslag på kandidater.

Miljøvennlig utvikling

Kandidatene til prisen bedømmes av en fagjury oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Juryen ledes av tidligere byrådsleder i Oslo og tidligere fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

– Når bygninger og områder mister sin opprinnelige funksjon, for eksempel tidligere industriområder hvor produksjonen legges ned, åpnes det opp for at arealene kan brukes på nye måter. Ved å transformere områdene kan arealer gjenbrukes og utnyttes bedre, og gi plass til nye funksjoner. Det kan dreie seg om alt fra store områder til enkeltbygg, sier juryleder Erling Lae.

Fremragende byggkvalitet

Juryen ser etter bygninger eller områder som har fremragende byggkvaliteter og som er et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Kandidatene må ha gode kvaliteter på områder som miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. I tillegg må prosjektene være del av en transformasjon.

Fagjuryen for Statens pris for byggkvalitet 2018–2021 ledes av Erling Lae, tidligere fylkesmann i Oslo.

Statens pris for byggkvalitet skal løfte fram nye forbildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt. Kandidater til prisen skal ha fremragende byggkvaliteter og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. For 2019 legger juryen også vekt på god transformasjon.

Fristen for å sende inn forslag til kandidater er 15. mars 2019. Alle kan foreslå kandidater til prisen. Utbyggere, eiere og prosjekterende kan også foreslå egne bygg. Vinneren mottar en plakett og et diplom, og vil i tillegg bli løftet fram som forbilde for god byggkvalitet i medier og fagfora.

Foreslå din kandidat til Statens pris for byggkvalitet 2019.

Bilde: I fjor vant Ulstein Arena den aller første Statens pris for byggkvalitet. (Foto: Per Eide)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen