Inkluderende design og arkitektur

Boken «Innovating with People – Inclusive Design and Architecture» er et verktøy som skal hjelpe arkitekter, byggherrer, designere og andre aktører i byggeprosjekter med å jobbe mer inkluderende og brukerrettet.

– Å involvere sentrale brukergrupper er viktig for å få frem nye og varige løsninger, sa bokens sjefredaktør og hovedforfatter er Onny Eikhaug. Hun er leder organisasjonen Design for All Europe og har 13 års fartstid innen inkluderende design. – Det har vært en lang reise, jeg er veldig glad for å være her å kunne presentere den nye boken, sa hun da boken ble lansert på et arrangement i Arkitektenes hus i Oslo 10. mai.

Boken er en del av DOGAs program for inkluderende design. – Til neste år er det 17 år siden vi begynte å jobbe med inkluderende design, og denne boken gjør at vi for alvor også tar den inkluderende tankegangen inn i arkitektur og byrom, sa Victoria Høisæther, rådgiver for Nyskapingsprogrammet Design for alle i DOGA. Høisæther har vært koordinator for bokprosjektet.

Lønnsom inkludering

Innovating with People – Inclusive Design and Architecture er en fagbok som viser hvordan inkluderende design kan være en driver for innovasjon i design- og arkitekturprosesser. Boken viser hvordan man kan utfordre eksisterende tankemønstre og være innovativ og skapende i et arkitekturprosjekt gjennom inkluderende metoder.

I Japan ble sentrale brukere bedt om å reise med metrosystemet. Problemer ble observert og loggført – og utbedret. Her Fukuoka stasjon.

Den er lagt opp for å la arkitekter, utbyggere og andre aktører komme raskt i gang med inkluderende arkitektur gjennom en rekke praktisk orienterte prosesser. Samtidig synliggjør den det store innovasjonspotensialet som ligger i en slik tilnærming, godt dokumentert gjennom norske og internasjonale eksempler.  –– Det handler ikke bare om gode intensjoner, men også om god business, sier Eikhaug.

Inkluderende design og arkitektur involverer mennesker med ulike aldre, kulturer og fysiske forutsetninger i en utviklingsprosess. Mangfoldet gir større brukerinnsikt og kan bidra til innovative – og lønnsomme – løsninger.

I følge McKinsey gjør selskap med større spredning i alder og etnisitet det bedre også finansielt. Ved å inkludere flere mulige brukere vil bedriftene også ha et større markedspotensial.

Øker kompetansen

Medredaktør Rama Gheerawo er adm. dir. for The Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art i Storbritannia, som har sørget for en inkluderende og tverrfaglig tilnærming i nærmere 300 designprosjekter siden senteret ble grunnlagt i 1991.

– Gjør du et inkluderende prosjekt på en skikkelig måte, blir det en vinn-vinn-situasjon både for samfunnet, næringslivet og individet. For å få dette til må vi bringe sammen alle interessentene i et byggeprosjekt: arkitekter, utbyggere, designere og de som skal bruke bygningen når den er ferdig, sier Gheerawo.

St. Olavs Hospital i Trondheim fikk Innovasjonsprisen for universell utforming i 2014. En holistisk tilnærming til inkluderende design la føringer på alt fra plassering av sengepostene på avdelingene, til sykehusets plassering i byen. (Foto: Ingvild Aarseth)

I tillegg til Eikhaug, Gheerawo og Høisæther har Marianne Støren Berg, Cian Plumb og Merih Kunur kommet med vesentlig bidrag.

Boken er innbydende og fargerik, med gode illustrasjoner av Maureen Valfort. Den er oversiktlig vil være et utmerket verktøy for å komme i gang med inkluderende prosesser. Bak i boken finner vi mange nyttige linker til norske og internasjonale nettsteder.

I kapittelet Inkluderende arkitektur ser man blant annet på medborgerdeltagelse i utformingen av byrom, og tar for seg ni aktiviteter som skal gi økt inkludering. Et viktig poeng er når prosjektet er ferdig stilt er det mye kompetanse det er viktig å ta vare på. Innsikt, metoder og annen informasjon kan brukes for å gjøre senere prosjekter enda bedre.

 

Hvor er nærmeste offentlige toalett?

Gheerawos College lanserte i 2014 The Great British Public Toilet Map for å hjelp folk å finne det nærmeste offentlige toalettet når de er i England. For de som har koniske problem med blæren er det å ikke kunne nå et offentlig toalett et alvorlig problem som i noen tilfeller hindrer dem i det hele tatt å gå ut.

Gail Ramster, forskningsassistent ved senteret påpeker:  – Uten en nasjonal database over offentlige toaletter, og med informasjon spredd på mer enn 400 offentlige websider kan det å finne et lokalt avtrede bli en pinsom prosess.

The interactive loo map of Great Britain, tilgjengelig også på mobil.

Toppbilde: Rama Gheerawo (f.v.), Onny Eikhaug og Victoria Høisæther under lanseringen av boken om inkluderende design og arkitektur (Foto: Eirik Iveland)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen