Jakten på innovasjoner endrer kompetansesammensetningen

Digitalisering, bærekraft, nye teknologier og konkurransekraft gjør at bygg- og anleggsbransjen nå søker et større mangfold blant de ansatte enn tidligere

– Innovasjonsbarometeret viser tydelig at kompetansesammensetningen i byggebransjen er i ferd med å endres, sier adm. dir. i Cramo, Bjørn Melheim.

8 av 10 virksomheter innen bygg- og anlegg mener innovasjon er viktig, og hele 6 av 10 har helt eller delvis en plan eller strategi for innovasjon. Mønsteret er klart: Det jobbes stadig mer strategisk og systematisk med innovasjon i bygg- og anleggsbransjen. Og resultatet påvirker også på flere måter: Hele 46 % oppgir at de har ansatt personer med en annen bakgrunn enn tidligere det siste året.

– Mer mangfold i arbeidsstyrken både når det gjelder kjønn, etnisitet, utdanning og erfaring er udelt positiv og vil bidra til å gjøre bransjen mer attraktiv og enda mer innovativ i årene fremover, sier Melheim.

Dette fremkommer av Innovasjonsbarometeret for bygg og anlegg 2020, presentert på MESH i Oslo 27. februar 2020. Bak Innovasjonsbarometeret står Cramo og Construction City. Undersøkelsen er utført av Norstat, og besvart av 170 virksomheter i bygg- og anleggsbransjen.

Bransjeglidninger gir digitalt løft

28 % sier de samarbeider med eksterne miljøer om innovasjonsprosjekter og 44 % sier de har tatt i bruk ideer og konsepter utviklet utenfor egen virksomhet. Tendensen er særlig høy i større virksomheter.

Bærekraftig tankesett påvirker dessuten hvordan vi ser på bygg og samfunnsutvikling: – Økt teknologibruk, bærekraftige løsninger, ombruk og gjenbruk er globale trender som gjør at endringene i bransjen også påvirker hele samfunnsutviklingen, sier Melheim.

– Med Innovasjonsbarometeret ønsker vi å gi en dypere innsikt i hvordan bygg- og anleggsbransjen jobber med å drive samfunnet fremover. Det handler ikke bare om spiker og betong, men også om hvordan vi jobber sammen for å skape en mer lønnsom og bærekraftig byggenæring. Å leie er et eksempel på mer lønnsom ressursbruk – og det er spennende å se at trenden for gjenbruk og ombruk gjøres gjeldende for en større del av bransjen.

Mange av prosjektene tar i bruk ny teknologi eller nye digitale produkter og løsninger. 89 % sier at de jobber med innovasjoner innen teknologi. Herunder sier 59 % at de jobber med BIM, 47 prosent oppgir smarte sensorer og 24 % oppgir bruk av droner. Også virtuell virkelighet (17 %), kunstig intelligens (16 %), RFID (15 %) og 3D-printing (14 %) er noe bransjen jobber med å bruke i konkrete innovasjoner i virksomheten. 

Med økt teknologibruk kommer stadig flere teknologiaktører tidligere på banen. Bare de siste to årene har vi sett flere samarbeid på tvers av bransjer – som også gir nye muligheter, sier Melheim:

Kundene har nye og spennende krav: De har behov for flere digitale løsninger og de vil ha mer bærekraftige løsninger. I Cramo er digitale løsninger en viktig del av kundereisen, økt digitalisering gir også bransjen rom for å øke endringstakten.

Bærekraft viktig driver for innovasjon fremover

I undersøkelsen oppgis konkurransedyktighet (64 %), økte eller nye inntekter (62 %) sammen med kundekrav (59 %) og teknologi og digitalisering som de fire viktigste driverne for innovasjon i bygg- og anleggsbransjen i 2020.

Samtidig topper bærekraft og miljø rangeringen for hva som vil påvirke innovasjon mest de neste fem årene (71 %). – Bærekraft og miljø er åpenbart noe alle selskaper må ha på agendaen i årene fremover. Vi i Cramo skal være med å ta vår del av ansvaret og vil ha fokus på å utvikle og tilby tjenester og produkter som bidrar positivt på klima og miljø, avslutter Melheim.

Se flere funn fra undersøkelsen på www.innovasjonsbarometeret.no

Toppbilde: – Det handler ikke bare om spiker og betong, men også om hvordan vi jobber sammen for å skape en mer lønnsom og bærekraftig byggenæring, sier adm. dir. i Cramo, Bjørn Melheim.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen