LEED platina til Sthlm 01

Et nytt landemerke i Stockholm har oppnådd enestående sertifisering for grønne bygninger. Den nye skyskraperen i Stockholm, Sthlm 01, inspirerer gjennom kommunikasjon og interaksjon. Bygningen har oppnådd sertifiseringen LEED platina.

Bygningens lukkede form stiger som et nøytralt element i de livlige omgivelsene. Fasaden dannet et nettverk som omfavner den vinklede bygningen, og de komplementære fargene skaper flotte kontraster når lyset treffer bygningen. Sthlm 01 er virkelig et mesterverk, og et nytt landemerke i byen.

Den gitterformede fasaden fra WICONA er laget av aluminium og glass, materialer som gjør det lettere å lage geometriske former. Bygningen er formet som en konisk stjerne som gradvis utvider omkretsen oppover med etasjene og minimaliserer fotavtrykket på bakkenivå. Når du ser på bygningen, skaper hver vinkel et interessant uttrykk.

Stramme prosjektrammer

Arkitektene bak Sthlm 01 er Sauerbruch & Hutton som er kjent for sine fargerike og spektakulære bygninger.

– Den største utfordringen med prosjektet har vært å oppnå alle målene innenfor tidsrammen og budsjettet. Det er en enestående bygning med mange tekniske innovasjoner som er spesiallaget for Sthlm 01, og derfor måtte testes og justeres, forteller Lina Lahiri, Partner i Sauerbruch Hutton.

– Eksempler er den trappende fasaden, den frittstående baldakinen og et spesialdesignet høytemperatur ventilasjonssystem. Takket være tett samarbeid med byggherrer og konsulenter er vi veldig fornøyde med resultatet.

Bygningen er ikke bare iøynefallende, det er også et tilknytningssted. Fellesområder er prioritert, og på det gamle industriområdet er det nå moderne bygninger med plass til 1500 arbeidsplasser og et sted for kreativitet.

Skybar – i 27. etasje serverer den kjente restauratøren Niklas Ahlbom mat og drikke av høyeste kvalitet. (Fotograf: Anders Bobert)

Med sine 102 meter er Sthlm 01 en av den svenske hovedstadens høyeste bygninger, og entreprenøren Skanska sørger for å dra full nytte av den – den kjente restauratøren Niklas Ahlbom serverer mat og drikke av høyeste kvalitet i restauranten og takbaren i 27. etasje.

– Sthlm 01 er en spektakulær bygning som er dekorativ for Stockholms silhuett. Min oppfatning er at bygningen er godt mottatt av stockholmere og forhåpentligvis er et stolt symbol på det kreative Söder, sier Magnus Hellsten i Skanska.

Grønn design

At Sthlm 01 har oppnådd LEED platina (Leadership in Energy and Environmental Design) bekrefter at den har gode løsninger for design, konstruksjon, drift og vedlikehold av grønne bygninger. Dette er bevis på bærekraft både for miljøet og menneskene som vil jobbe i området.

– Sthlm 01 er ikke bare en bærekraftig kontorbygning energimessig, men også med tanke på bærekraft i større perspektiv som attraktiv design og tilgjengelig service for publikum. Ved å tenke på hvordan våre kontorbygg skal bidra som en naturlig del av bydelen, skaper vi liv og bevegelse til hele døgnet. Med den største respekt for innbyggerne moderniserer vi en tidligere sovende bydel i Stockholm, hevder Hellsten.

Toppbilde: Arkitektur som et verktøy for å fremme kreativitet. Sthlm 01 inspirerer gjennom kommunikasjon og interaksjon. (Fotograf: Anders Bobert)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen