Nytt produkt sparer plass, tid og penger

ABS Teknikk AS i Trøndelag tok kompetansekurs for å kunne montere det preisolerte kanalsystemet Climaver. Det angrer de ikke på.

– Dette er en innovasjon i det norske markedet, fastslår salgsingeniør VVS, Kai Håkon Dahl i Glava Isolasjon.

For med kraftig redusert monteringstid på toppen av halv bemanning til å gjøre jobben, tjener firmaene raskt inn tiden det tar å gjennomgå et kort kurs for å kunne montere systemet.

Vanvittig tidsbesparende

Autosenteret utenfor Trondheim er det første bygget i Norge som har fått montert Climaver kanalsystemet. ABS Teknikk AS jobber med ventilasjon, klima og kjøling. Etter å ha montert det omfattende anlegget med ventilasjonskanaler hos Autosenteret, er det ingen tvil om at dette er et system de vil bruke hver gang. Oppdraget startet i desember 2019 og i januar 2020 var det fullført.

– Vi brukte to mann og én lift i stedet for fire mann ute på byggeplass, forteller daglig leder Mathias Andersen i ABS Teknikk AS.

– Til tross for halv mengde arbeidskraft, ble tida redusert med mangeganger´n.

Se hvor raskt Climaver kanalsystemet monteres!

Andersen forteller at normalt bruker de tre timer på verksted for å bygge en ventilasjonskanal på 1,25 meter. – Med det nye systemet brukte jeg ni minutter på å bygge et segment ute på byggeplassen, pluss cirka en halv time montering per segment for to mann, sier han.

Gir konkurransekraft

Mens tradisjonelle ventilasjonskanaler skjæres og bøyes i stål, består Climaver av en spesialplate med kledning av robust aluminiumsfolie på utsiden. Det innvendige belegget er enten av en sterk, sort glassfibervev, eller et sterkt aluminiumsbelegg. Mathias demonstrerer hvordan han i én bevegelse skjærer ut strimler med en spesialkniv så plata er klar for å kunne brettes i vinkel. Når modulen er skåret og brettet etter ønsket mål, rengjøres overlappen så fiber ikke havner inni kanalen. Den stiftes sammen og skjøten luft-tettes med en egen aluminiumstape, og oppnår da den beste tetthetsklasse D.

Dette er et godt eksempel på et rom der vi er avhengige av at ventilasjonskanalene er lette å få opp, kommenterer Mathias Andersen og titter opp på ventilasjonskanalene i det trange, høye rommet.

Alle fordelene det nye systemet byr på, gjør at både prosjekterende og installatører kan konkurrere bedre på pris. Selv om Autosenteret er det første næringsbygget som har fått montert Climaver kanalsystemet i Norge, er mer enn 180 millioner m2installert på verdensbasis. Systemet er gjennomtestet og trygt med høy kvalitetsklasse. Kanalplatene er blant annet klassifisert som ubrennbare i Euroklasse A2-s1,d0.

– Vi har teknisk godkjenning og har bestemt oss for å få montører som kan faget til å montere det først her i Norge, slik at det blir gjort skikkelig, sier Dahl.

Genialt ventilasjonssystem – ferdig isolert

Det er flere forklaringer på hvorfor Climaver kanalsystem er så genialt, både for sluttbrukerne, prosjekterende og montører:

  • Brukerne av bygget får god innendørs luftkvalitet, effektiv luftsirkulasjon og god akustisk komfort.
  • For montørene er det fleksibelt, ferdig isolert og lett å løfte. Modulene er plassbesparende fordi de kan klappes sammen, eller bygges direkte på byggeplassen. Det er svært tidsbesparende og kostnadseffektivt å installere preisolerte ventilasjonskanaler kontra tradisjonelle kanaler av stål.
  • For planleggerne av bygget er det lett å prosjektere. Systemet er knyttet til flere ulike beregningsprogrammer og BIM-objekter. Produktet har sentrale godkjenninger og det er utarbeidet EPD miljødeklarasjon og teknisk godkjenning fra SINTEF Byggforsk.
  • I tillegg er det bærekraftig. For en typisk kontorbygning på 1000 m2 spares miljøet for installasjon av mer enn tre tonn stål som skal isoleres, og ved slutten av livssyklusen demonteres.

– Selv om Climaver er raskt å bygge fra bunnen ute på byggeplassen, kan det være tilfeller der det er mest praktisk å bygge modulene på verksted. Selv da får du plass til mye i bilen, sier Andersen og demonstrerer hvordan en ferdig kvadratisk modul midlertidig kan presses ganske flat under transport.

Toppbilde: Her hos Autosenteret i Trøndelag har ABS Teknikk AS montert 400 m2 Climaver ventilasjonskanal. Fra venstre: Mathias Andersen i ABS Teknikk AS og Kai Håkon Dahl i GLAVA.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen