Ombrukskompetanse samles i Oslo sentrum

Nylig åpnet dørene til Norges mest ambisiøse ombruksbygg. Grønn Byggallianse kåret Kristian Augusts gate 13 til Månedens prosjekt april 2021 – og har selv, sammen med FutureBuilt, flyttet inn i ombrukspioneren.

Ideen om å bruke bygget som en læringsarena blir starten på organisasjonenes arbeid for å skape et møtested for bærekraft. Parallelt med flyttingen jobber FutureBuilt og Grønn Byggallianse videre med NAL for fellesprosjektet Bærekraft i sentrum.

Sammen med Entra og utleier Spaces skal Grønn Byggallianse og FutureBuilt gjøre bygget til en læringsarena for bygg- og eiendomssektoren.

— Vi gleder oss til å være med og skape et fellesskap i KA13, ikke bare blant de som holder til i bygget, men for alle som vil lære om ombruk i bygg- og eiendomssektoren, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev.

Har gått opp ombruksløypa

I bygget har Entra gått opp løypa for ombruk på en rekke områder. Eksisterende bygningsmasse er rehabilitert, og det er oppført et tilbygg der en stor andel av komponentene er ombrukte byggevarer.

Bygningsdeler, inkludert bærende konstruksjoner, er i høy grad ombrukt direkte eller hentet fra andre prosjekter. Blant annet er det brukt hulldekker fra Regjeringskvartalet, og yttervegger i eksisterende bygg er beholdt, med unntak av vinduer.

I tillegg til å lete byen rundt etter brukte materialer og takle en rekke overraskelser, har Entra vist en forbilledlig vilje til å dele erfaringer fra prosjektet.

— Vi er nok aller mest stolte av at vi klarte å overoppfylle ombruksgraden i prosjektet. Det gikk mer eller mindre sport i å forsøke å fremskaffe brukte byggevarer, så et fantastisk engasjement og innsats fra alle involverte, forteller prosjektleder i Entra, Håvar Haugen Espelid.

Nyttige erfaringer for andre

— Vi gleder oss til å være med og skape et fellesskap for alle som vil lære om ombruk i bygg- og eiendomssektoren, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Th. Bramslev.

Månedens prosjekt har delt raust av sine erfaringer, noe som kommer hele næringen til gode. Entra har blant annet delt sine i en erfaringsrapport.Prosjektet har bydd på mange overraskelser og blant annet hatt en lengre prosjekteringsfase enn vanlig. En utfordring var å finne produkter og å fremskaffe dokumentasjon både for tekniske egenskaper og for å kunne omsette produktene lovlig.

I rapporten finner du erfaringer fra de ulike fagområdene, som arkitektur, interiør, byggteknikk, rør og ventilasjon, elektro og heis, og landskap.

— Hvis vi skulle begynt på ny, tror jeg at vi ville forsøkt å sikre bedre tilgang på brukte produkter og byggevarer. Slik det ble måtte vi hele tiden veie for og imot, sett opp mot fremdriften i prosjektet. I og med det var utfordrende å få tak i dokumentasjon for brukte produkter, burde vi gitt slipp på enkelte produkter og løsninger tidligere, siden vi endte opp med å ikke kunne bruke alt på grunn av manglende dokumentasjon, forteller prosjektleder i Entra, Haugen Espelid.

KA13 er et av FutureBuilts ferskeste forbildeprosjekter, og første bygg etter FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg.

—Bygget har rukket å bli en kjendis allerede før åpningen, og det er ikke uten grunn. Med 80 prosent ombruk og 70 prosent reduserte klimagassutslipp fra materialer overoppfyller det FutureBuilt-kriteriene. Her har Entra virkelig brøytet løype gjennom en jungel av regelverk og et svært umodent ombruksmarked, sier Stein Stoknes, faglig leder i FutureBuilt.

Mer informasjon på www.byggalliansen.no

Toppbilde: Kristian Augusts gate 13 skal bli en læringsarena i ombruk for bygg- og eiendomssektoren.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen