Parametrisk design inntar byggebransjen

Verden løper alltid videre, noen ganger uten å ta med seg verdiene vi kjenner. Ikke så med parametrisk design. Systemet bygger på etablert fagkompetanse og åpner nye dører, uten å lukke de som er.

Så hva er egentlig parametrisk design? Nøkternt forklart bygger parametrisk design på en algoritme – som per definisjon er en presis beskrivelse av en serie arbeidsoppgaver. I bunn og grunn er det et verktøy man utvikler gjennom visuell programmering.

Ved å benytte parametrisk design er det skapt utrolig mange spennende former og bevegelser i landskapet. Men er det enkelt i bruk for alle – og hva med forholdet mellom den gode idéen og den digitale fasiten? Kan vi ane arkitektens varme fingeravtrykk på fremmede speilfasader og på trekonstruksjoner som smyger seg fritt og mykt mot himmeltaket – eller er det rom for konflikter?

Vi har snakket med erfarne brukere, mennesker med ulike ståsteder, profesjoner og erfaringer, mennesker som forholder seg til parametrisk design på daglig basis.

Balanse og parametrenes viktighet 

Litt ut av det blå ringer vi arkitektkontoret Helen og Hard. Der treffer vi Aina Sand Telhaug, arkitekt med 4 års fartstid i selskapet. Hun er opptatt av spreke trekonstruksjoner, og forteller at Helen og Hard har et nært og godt samarbeide med det østeriske geniet Herman Blumer. Blant annet samarbeidet de om båthallen NAVET på Odderøya ved Kristiansand, for Vest-Agder-museet.

Dermed er vi på temaet parametrisk design, som Telhaug har et balansert syn på, utfordringen er å bruke verktøyet riktig. Samtidig er nytteverdien uomtvistelig, særlig når samtlige vinduer i et leilighetsbygg har ulik utforming, men skal ha samme mengde dagslys. Det er uansett viktig å ha beina på jorda, kna prosjektet litt, vite at det er de helt riktige parameterne resultatet vil hvile på.

Det er ulik kompetanse i Helen og Hard, forteller Telhaug, man utfyller hverandre, oppgaver løses gjennom samarbeide. Fluks, sier hun, og bringer dermed samtalen inn på Block Watnes nye eneboligprosjekt som Helen og Hard vant for noen måneder siden. Da snakker vi plutselig om parametrisk design i kombinasjon med bærekraft, om det å bygge hus innenfra og ut, om liv i forandring, om at to hus aldri behøver være like. Livsløp-standard het det før, når en tegnet et hus du skulle kunne leve i fra start til mål. Flukshus går noen skritt videre og vektlegger fleksibilitet og nærhet til livet, naturen og hverandre. Ideen er modulbasert, du kan starte med et lite hus, en kjerne, og utvide med moduler etter behov. Block Watne kaller det målsøm – et arkitekttegnet ferdighus om du vil.

Én oppskrift, hundre varianter

Det er travelt på MADs tre arkitektkontorer som holder hus i henholdsvis Bergen, Oslo og Stavanger. Ole Grødem er kontorets mann på teknologi, til daglig én av rundt 80 kolleger. Mangfoldet i staben synes i spranget i prosjektene deres. Blant dem er praktbygget i nye Moss Sentrum, forslaget til et nytt og elegant Tryvannstårn og en sjenert liten garasje for selvgående gressklippere.

I et landskap av idéer og parametre er det bare fantasien som setter grenser. (Foto: Creative Commons)

Det kreves mer av arkitekter enn av ingeniører i forhold til parametrisk design i praksis, forstår vi Grødem rett. Ingeniørene har færre regler og parametere å forholde seg til og omfavner programmet entusiastisk. Arkitektene har litt lenger vei å gå. Flaskehalsen kan oppstå mellom idéskaper og programmerer – det bildet en har i hodet kan se annerledes ut etter programmeringen. Men alt blir stadig enklere, det har skjedd mye bare de siste årene og mulighetene er vid åpne. Parametrisk design brukes også i planarbeid, og arkitekter kan skape komplekse fasader og regulerer alle vinduene slik at hvert enkelt får optimale solforhold. Og i tegningsprosessen kan man lage ett design, en ”oppskrift”, og ut kommer hundre forskjellige varianter, hver enkelt koblet mot energimodellering. Og alle med arkitektens tydelige signatur.

Seminar om Parametrisk Design og BIM

For andre gang i Norge arrangeres det et seminar om parametrisk design/visuell programmering spesielt rettet mot byggebransjen og BIM. En rekke norske og internasjonale foredragsholdere vil vise hvordan de kombinerer verktøy for parametrisk design i sin hverdag.

Parametriske digitale verktøy åpner for helt nye muligheter innen designoptimalisering og automatisering av oppgaver. Noen tror nok at dette kun er for de store kontorene, men når man kan benytte standard tilgjengelig programvare som baserer seg på visuell programmering og så kobler dette sømløst til BIM, blir det tilgjengeliggjort for alle. Seminaret og foredragene er lagt opp med den hensikt å vise den store bredden av bruksområder og muligheter med parametrisk design.

Seminaret avholdes tirsdag den 12. februar på Felix Konferansesenter i Oslo.

Se hele programmet og meld deg på seminaret

Toppbilde: Oslo Bussterminal i MAD´s visjonære design. (Ill: MAD)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen