Ser mulighetene i eldrebølgen med nytt barnehagekonsept

En barnehage som bringer generasjonene sammen og som skal være en aktiv og viktig aktør i utviklingen av lokalsamfunnet. Ved å koble en tradisjonell barnehage med et aktivitetssenter for eldre blir det vinn-vinn for kommunen.

– Etter flere år med utvikling av prosjektet, i nært samarbeid med forsknings- og utviklingsmiljøer, er vi nå klare for å finne en offensiv kommune vi kan inngå et første samarbeid med. Vi satser på nye innovative løsninger og en forretningsmodell for barnehagedrift som gagner fellesskapet. Generasjonsmøter skaper stor verdi for både barn, ungdom og eldre, og Generasjonshagen legger til rette for sterke synergier mellom flere av velferdsområdene til kommunen, sier gründer Lise Aanesen i Trivselslaben AS.

Samskaping for et bedre lokalsamfunn

Generasjonshagen er et privat barnehagetilbud, som i tillegg har en egen base for eldre, en flerbrukssal for fysiske og kulturelle aktiviteter, og andre interaktive områder. Generasjonsfokuset styrkes ved at også ungdommer inviteres inn via skolene, som frivillige eller gjennom arbeidspraksis.

– Tanken er at det skal gjennomføres samskapende aktiviteter både på dag- og kveldstid, i samarbeid med frivilligheten, sosiale entreprenører og det offentlige, sier Aanesen.

Trivselslaben og daglig leder Lise Aanesen vil bygge bro mellom generasjonene.

Konseptet er forankret i rammeplanens fagområde “nærmiljø og samfunn”. Dette er noe barnehagene arbeider med allerede, men aktiviteter knyttet til eldre begrenser seg ofte til formelle og sporadiske tiltak som et besøk til et sykehjem.

– Generasjonshagen ønsker å skape mulighet for uformell hverdagskontakt. Her skal det settes i system på en helt annen måte, og steg 1 er fysiske og organisatoriske tilpasninger for å kunne samle generasjonene under samme tak. Det vil stimulere til hyppige generasjonstreff og vil senke terskelen for hjelp til selvhjelp. Målet vårt er at det skal bli like naturlig å gå i en generasjonshage som i f.eks. en naturbarnehage, sier Aanesen.

Se video: Generasjonshagen skal bli en møteplass der barn og eldre omgås naturlig.

Neste steg er at den sosiale entreprenøren finner en offensiv kommune som er klar for samfunnsinnovasjon.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen