Større fleksibilitet og kortere byggetid med ny elementfasade

På BAU 2019 i München presenterte Schüco tre varianter av sitt nye fasadesystem Schüco AF UDC 80. Med høy energieffektivitet og mulighet for horisontalt forskyving gir dette stor fleksibilitet for arkitekter og byggherrer.

Energieffektivitet, bærekraft og fleksibel utforming er faktorer arkitekter, rådgivere og produsenter har fokus på. Schüco møter disse utfordringene med fasadeplattformen Schüco AF UDC (Unitized Dynamic Construction) 80.

Fleksibel fasadeplattform

Skalerbare og testede systemkomponenter danner grunnlaget for et bredt spekter av standardiserte applikasjoner og prosjekttilpasset utforming av fasaden. Elementene har en spesiell kobling for hjørner og leveres med glasstykkelser på 22–70 mm. Standardprofilene har en bredde på 80 mm, noe som gir fasaden svært god transparens. Det kan bygges elementer på opptil åtte kvadratmeter.

– Serien gir mulighet for horisontalt forskjøvete elementer uten påhengte dekorkomponenter eller skråstilte sprosser. Tidligere har det vært mulig å lage spesialtilpassede løsninger, nå kommer det som standard. En stor fordel er at vi kan levere kjappere, sier Country Manager Gøran Karlsen i Schüco.

Fasadeplattformen har avanserte koblinger for hjørner. (Foto: Schüco)

Schüco UDC 80 kan kombineres med Schüco UDC 80 CV (Concealed Vent) som har skjulte senk-klapp- eller parallelt utadslående åpningsvinduer.

– Elementer med faste glass og åpningsvinduer fra utsiden fremstår fra utsiden som like. På innsiden vil kun vindusvriderne røpe hvilke felt som kan åpnes, sier Karlsen.

Signalbygg i Oslo

Schüco Norge holder til i Helsfyr Atrium – naturlig nok siden dette er det første bygget i landet med firmaets elementfasader. Helsfyr Atrium er et signalbygg tegnet av Lund+Slaatto Arkitekter, med fasadeelementer i subtile grønne og blå toner. Bygningskomplekset består av to lameller med et åtte-etasjers glassatrium i midten. Formen på lamellene har hele syv kurver.

Helsfyr Atrium er kledd med fasader fra Schüco. (Foto: Lund+Slaatto)

– Utfordringen med at over halvparten av bygningen ikke er rettvinklet, satte høye standarder for nøyaktig utførelse. Krumningen på bygningskroppen gjorde det egnet for å bruke smale elementer, forteller Håkon Eggestad, teknisk sjef i Schüco Norge.

Krumningen av de to bygningene gjenspeiler dynamikken til de to tilstøtende hovedveiene og grøntområdet til idrettsanleggene på Valle Hovin.

UDC 80 har gir svært god energieffektivitet, med Uf-verdier ned til 0,86 W/(m²K). Kombinert med Schüco ZIP design screen, en ny solskjerming av tekstil med profilintegrerte føringsskinner, reduseres behovet for kjøling uten at det går utover fasadens design.

Industrialisert byggeprosess

– Større elementer vil gjøre at prisen går ned. Med en standardløsning tilbyr vi en større bredde for arkitekter og våre kunder. Da blir det også interessant for mindre prosjekter, sier Karlsen.

En prosjektløsning i kombinasjon med balkonger muliggjør funksjonsrettet design for boligblokker. Schüco har også vindus- og dørløsninger. Med etasjehøye åpningselementer oppnås nødvendig fallsikring ved hjelp av en gjennomsiktig, profilintegrert brystning, sømløst tilpasset elementet.

Schüco AG gis sitt bidrag til mer industrialisering av byggeprosesser. Fasadeelementene fraktes til byggeplassen og kan heises på plass uten bruk av stilas.

– Byggetiden går vesentlig ned, noe som sparer entreprenører og byggerherrer for mange kroner. Siden elementene monteres ferdig inne på verksted, sikrer vi også bedre kontroll på at utførelsen blir riktig, sier Eggestad.

Håkon Eggestad og Gøran Karlsen i Schüco ønsker mer fokus på elementfasader. (Foto: Eirik Iveland)

Smart og estetisk

Systemløsninger for horisontal forskyving av elementer, skråstilte sprosser eller utvendig oppheng av dekorkomponenter åpner for stor grad av designfrihet. Utvendig dekor kan være metallkasetter, dekorglass eller steinplater. Disse kan henges opp utenpå for å skape dybdevirkninger eller integreres i selve elementet.

– Systemet har gode festeanordninger, vi kan henge på balkong. Elementene med påheng kan ha en totalvekt på opptil et tonn, sier Karlsen.

Det nye fasadesystemet fikk mye oppmerksomhet på BAU 2019 i januar. (Foto: Gøran Karlsen/Schüco)

Når UPC 80 kombineres med Schüco ZIP design screen, en ny solskjerming av tekstil med profilintegrerte føringsskinner, reduseres behovet for kjøling uten at det går utover fasadens design.

– Vi har et meget godt utvalg av løsninger for solavskjerming. Disse integreres i fasadeelementene, noe som tar vare på det estetiske uttrykket.

– Vi jobber med å utvikle smarte fasader, der hvert element har et kontaktpunkt. Derfra kan man styre åpning og lukking av vinduer og aktivering av solavskjermingen. Man kan også integrere solceller i elementene, og fasadene vil kunne gi beskjed når det er behov for vedlikehold, sier Eggestad.

– Fasadesystemet kommer i glass og aluminium, begge deler er 100 % resirkulerbart. Dette går inn i den sirkulære økonomien som er på fremmarsj. Vi ser også for oss at det i fremtiden blir økt gjenbruk av hele elementer – de er relativt enkle å demontere, sier Karlsen.

Selskapet venter å kunne levere det nye fasadesystemet Schüco AF UDC i løpet av året.

Mer informasjon på Schüco Norge.

Toppbilde: Schüco AF UDC som prosjektløsning i kombinasjon med balkonger kan gi funksjonsrettet design for boligkompleks. (Foto: Schüco)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen