Trævarefabrikken ved Sagelva

Boligprosjektet Trævarefabrikken bygges av Selvaag Bolig på tomta der Strømmen Trævarefabrik lå. Grunnarbeidene tok til i mai 2019, og det ble revet et eksisterende industribygg på tomten. Fire blokker med til sammen 149 leiligheter er nå innflyttingsklare.

Trævarefabrikken har flott beliggenhet langs bredden av Sagelva med naturen tett på og kun fem minutter å gå til Strømmen sentrum eller togstasjonen. Fra Strømmen togstasjon – som i sin tid ble bygget av nettopp Strømmen Trævarefabrik – er både Oslo og Lillestrøm innen umiddelbar rekkevidde.

Boligprosjekt under oppføring. (Foto: Vårt Strømmen)

Selvaag Bolig er byggherre for leilighetsprosjektet som gir 9400 kvm boligflate. Consto Eide har hatt totalentreprisen, mens ARCASA Arkitekter har tegnet prosjektet.

Urbant, men landlig

I et lett skrånende terreng på Strømmen, helt ned mot bredden av Sagelva, har Selvaag Bolig utviklet tomten der det tidligere har stått både møller og sagbruk. For prosjektleder Patrik Eriksson i Selvaag Bolig har det helt fra starten vært viktig å videreføre den gamle industrihistorien i Trævarefabrikken – det nye nabolaget de nå skal skape langs elven

– Utgangspunktet for utformingen av bygningene og leilighetene, samt uteområdene tilknyttet boligprosjektet, har vært å bevare de historiske elementene i størst mulig grad, sier Eriksson.

I løpet av få år har tettstedet Strømmen – som ligger midt mellom Lørenskog og Lillestrøm – opparbeidet et tydelig bypreget sentrumsområde. Den landlige beliggenheten, med en stadig mer urban identitet, har de siste årene gjort Strømmen til et attraktiv område for folk som ønsker et bynært, men samtidig landlig hjemsted.

Samtidig finnes flotte naturopplevelser og turmuligheter midt i sentrum av Strømmen. Og like utenfor ligger store utmarksområder med milevis av sykkelveier og lysløyper, samt gode fiskemuligheter hele året.

Utfordrende byggeprosess

Prosjektleder Patrik Eriksson i Selvaag Bolig har hatt med seg en nokså ung prosjektgruppe.

Utbyggingen har skjedd på et trangt og avgrenset område, med bebyggelse og Sagelva som omkranser tomten. Det innebærer at vi kun har hatt én felles inn- og utkjørsel til byggeplassen. Dette har krevd mye planleggingsarbeid. Arbeidet har også vært ekstra utfordrende ettersom det har vært stor samtidighet på produksjonen, med full drift på fire blokker samtidig.

Til dette prosjektet har Selvaag Bolig satt sammen en nokså ung prosjektgruppe som har fått tid og mulighet til å arbeide med detaljer for et gjennomarbeidet prosjekt – som passer veldig godt til tomten og historien.

– Med ansvaret som ligger på oss for å ta vare på de historiske aspektene, ønsket jeg en prosjektgruppe som kunne komme opp med nye og spennende ideer, sier Eriksson.

Samtidig legges det stor vekt på høyere kvalitet, både på materialvalg på innsiden og utsiden, gjennomtenkte planløsninger og rolige uteområder.

Revitalisering av gammel lokalhistorie

Der Sagelva renner gjennom Strømmen har vannkraften i flere århundrer vært kilde for omfattende industrivirksomhet. Ett av industrieventyrene var Strømmen Trævarefabrik, som for om lag hundre år siden bygde ferdighus for eksport over hele verden. Nå viderefører Selvaag Bolig husbyggerhistorien, med moderne boliger for fremtiden på den gamle husfabrikktomten.

Trævarefabrikken ligger tett på naturen, men det er bare fem minutter å gå til Strømmen sentrum.

Kjennskap til lokalområdet og involvering av lokale ressurser er viktig for Selvaag Bolig der nye nabolag skal bygges. Det har derfor vært tett dialog med folk og lag som kjenner lokalhistorien på Strømmen, som har gitt gode råd underveis i prosessen.

– Det tette samarbeidet med lokalmiljøet skaper et prosjekt som gir tilbake noe til Strømmen, og bidrar til å øke kvaliteten for hele området. Alle våre prosjekter utgår fra ideen om at vi skal gi noe tilbake til lokalområdet. Vi skal bidra med kvalitet utover bare våre bygg, sier Eriksson ettertenksomt.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen