Transport av løsull i prefabrikkerte elementer

Ønsket fra husbyggere rundt om i Norden har vært tydelig: Vi vil kunne blåse løsull i prefabrikkerte elementer og være sikre på at det ikke blir noen setninger under transporten – er det engang mulig? Svaret er nå ja!

Men vi begynner fra begynnelsen. Et spennende produktutviklingsprosjekt hos Knauf Insulation er Supafil Max. Det handler om en industrialisert prefabrikkert rigg som blåser store flater med løsull og ferdigstiller det prefabrikkerte elementet. Du hørte riktig – en perfekt løsning for alle husprodusenter.

Tøffe tester hos RISE

Interessen fra husprodusentene har vært stor, men de har av forståelige grunner etterspurt en form for garanti for at det ikke blir setninger i løsullen under transport.

– Knauf Insulation har jobbet i flere år med å finne en løsning, og for å få en tredjepartskontroll av dette kontaktet vi RISE, forklarer Kenneth Ingmarsson, teknisk leder for Knauf Insulation i Norden. Hos RISE (Research Institutes of Sweden) fikk produktet gjennomgå uavhengige, internasjonale ristetester og autentiske transporter i forskjellige slags lastebiler på forskjellige typer veier. Og det gikk bra!

– Etter en uke med knallharde tester landet vi på nøyaktig riktig densitet. Det innebærer at vi nå har et sertifikat for transport, og dessuten med god sikkerhetsmargin, forteller en svært fornøyd Kenneth Ingmarsson.

Slik ble testen utført

Testen foregikk slik at løsull ble blåst manuelt inn i regelmessig bygde elementer, så vel mindre elementer som fullstore veggelementer i forskjellige utførelser. Ristetesten som ble utført, innebærer at elementet settes fast på en rigg som rister kraftig i en times tid.

– Det er en gigantisk risting i et bredt frekvensomfang – hva som helst kunne blitt ristet i stykker under testen, forsikrer Kenneth og fortsetter: – Vi blåste, ristet, tømte, blåste på nytt, ristet og tømte til vi fant riktig densitetsnivå. Da testet vi også transport av elementene på trailer på forskjellige veier. Vi målte igjen – og det viste seg at det ikke hadde blitt noen setning under transporten heller.

Vil konvertere til SINTEF-sertifikat

Dette innebærer at Knauf Insulation har åpnet markedet for å blåse løsull på fabrikk – og har som første leverandør en tredjepartskontrollert setningstest. Nå påbegynnes også prosessen med å konvertere til SINTEF-sertifikat, et naturlig skritt i og med at det allerede nå finnes en svært stor interesse fra norske husprodusenter.

Se også: Knauf Insulation

Bilde: Knauf Insulation og teknisk sjef Kenneth Ingmarsson har jobbet i flere år med å finne en løsning for transport av løsull i prefabrikkerte elementer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen