Tretaket på Macallan-destilleriet fremstår ekte og ærlig

Macallan destilleri og besøkssenter i Craigellachie i Speyside i Skottland er et imponerende skue. Fem engkledte åser skjuler destilleriets bølgende tak. Det moderne bygget kombinerer tretak med glass og stål. Raskt, lyst og grønt Kerto LVL (laminert finertre) ble brukt som en del av det prefabrikkerte taket.

Bygget omfatter et besøkssenter, tre destillasjonshus og et meskehus med felles tak og glasskledt vegg. Dette gjenspeiler ønskene til Macallan-destilleriet, som siden 1824 har laget eksklusiv singlemaltwhisky. Målet var et moderne anlegg som fremstår ekte og ærlig.

Tretaket er godt synlig inne i destilleriet. (Foto: Mark Power, Magnum Photos)

Tretaket er godt synlig inne i destilleriet. (Foto: Mark Power, Magnum Photos)

– Entusiaster kan se hvordan whisky produseres, fordi maskineriet ses fra det glasskledte besøkssenteret. Arkitekturen opphøyer de vakre destillasjonskolonnene i kobber til noe spesielt, sier Toby Jeavons, prosjektarkitekt hos Rogers Stirk Harbour + Partners, et renommert internasjonalt arkitektkontor med ansvar for arkitekturen.

– Vi ønsket å fremhever de naturlige materialene

i stedet for å skjule takkonstruksjonen med en himling, sier Jeavons.

Prefabrikkert takkonstruksjon

Taket består av en vaffelkonstruksjon i tre, støttet av en stålkonstruksjon. Tredelene ble produsert ved Wiehag-fabrikken i Østerrike. Glulambjelkene bruker Kerto LVL som vegger på begge sider, og trekantede Kerto LVL-plater er brukt som takplater.

Tredelene ble produsert ved Wiehag-fabrikken i Østerrike. (Foto: Wiehag)

– Kerto LVL er et svært godt konstruert tremateriale fordi man kan stole på materialdimensjonene, sier Johannes Rebhahn, Sales Director International Timber Projects i Wiehag, som var ansvarlig for å bygge taket.

Det tok bare seks måneder å bygge Macallan destilleri og besøkssenter. Det var en nøye koordinert operasjon, fordi taket inneholder drøyt 3600 bjelker og 2500 takplater.– Generelt sparer man gjerne tid på å bygge et annet sted enn på byggeplassen. Når man foretar prefabrikasjon som kapping på fabrikken og legger opp til at skjøtene skal være enkle, får man et enklere, tryggere og mer kostnadseffektivt liv på byggeplassen, sier Rebhahn.

Les mer om byggingen av Macallan-destilleriets tretak.

Se videointervju med Johannes Rebhahn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen