Vil eliminere drivhusgassutslipp på byggeplasser

TECO 2030 ASA har signert en samarbeidsavtale med infrastrukturentreprenøren Implenia Norge AS om å utvikle og teste hydrogendrevne løsninger til bruk på byggeplasser.

Sammen skal TECO 2030 og Implenia utvikle hydrogendrevet byggeplassutstyr med nullutslipp som vil bidra til å redusere klimagassutslippene fra bygging av transportinfrastruktur.

– Bygging av veier, tunneler, broer og annen transportinfrastruktur har til nå i stor grad vært avhengig av diesel som energikilde. Dette er ikke i tråd med målene i Parisavtalen og må endres, sier Tore Enger, administrerende direktør i TECO 2030 ASA.

Brenselceller for kraftige applikasjoner

– Våre brenselceller kan brukes på store skip og andre kraftige applikasjoner som er avhengige av strøm for å drive en motor, og kan derfor også benyttes til å lage strømmen som byggeplassutstyr krever. Vi er veldig stolte av at en bransjeleder som Implenia har valgt å samarbeide med TECO 2030 om å utvikle brenselcellene de trenger for å nå sine klimamål, sier Enger.

Audun Aaland, administrerende direktør, Implenia Norge AS.

– Vi i Implenia har ambisiøse bærekraftsmål for vår virksomhet, og vi støtter fullt ut den norske regjeringens mål om at alle byggeplasser i transportsektoren skal være fossilfrie innen 2025. Vårt samarbeid med TECO 2030 er en sentral del av vår strategiske plan for å bidra til å nå dette målet, sier Audun Aaland, administrerende direktør i Implenia Norge AS.

Implenia Norge AS er et datterselskap av Implenia AG, et multinasjonalt byggefirma med rundt 9.000 ansatte og med hovedkontor i Sveits. I Norge er Implenia for tiden involvert i en rekke store infrastrukturprosjekter, og selskapet kunngjorde nylig at de har inngått en større kontrakt om planlegging og bygging av den nye Fornebubanen, er ny t-banelinje som for tiden er under utvikling.

Den nye avtalen om utvikling og testing av hydrogendrevne konstruksjonsløsninger er signert mellom TECO 2030 og Implenia Norge AS. Den dekker en periode på fem år og inkluderer tre innledende trinn, inkludert prosjektfinansiering, produktutvikling og kommersialisering og bruk. Den første leveransen av brenselceller er planlagt å finne sted i januar 2023. Implenia undersøker for tiden ulike finansieringsalternativer for prosjektet og har søkt om støtte fra ENOVA.

Den norske regjeringen kunngjorde tidligere i år en ny strategi for å øke innsatsen for å kutte utslipp fra byggeplasser i transportsektoren og har som mål at alle disse skal være fossilfrie innen 2025. Som en del av denne strategien vil de gjennom ulike støtteordninger bevilge midler til forskjellige pilotprosjekter og de vil også stille krav om klimavennlige løsninger i offentlige anskaffelser.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen