Vindmøllebakken fikk innovasjonpris for universell utforming

Vindmøllebakken bærekraftig bofellesskap fikk Innovasjonsprisen for universell utforming i kategori Arkitektur. Dette er et begeistrende og nyskapende prosjekt på både boform og byggeprosess og som også er skalerbart til flere steder.

DOGA deler ut prisen på oppdrag fra Kulturdepartementet, som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming. Utmerkelsen skal fremheve innovative, tilgjengelige, brukervennlige og bærekraftige løsninger.

– Vindmøllebakken åpner for et mangfold av sosiale og fysiske løsninger, hvor det å dele og det å bo sammen med mennesker i ulik alder og livssituasjon oppleves som en gevinst, og hvor et begrenset eierskap gir tilgang til et stort utvalg av muligheter og mer areal. I sum et begeistrende prosjekt, sier John Arne Bjerknes, juryleder og kategorileder arkitektur.

Nyskapende og inkluderende boform

I Stavanger har Arkitektfirma Helen & Hard skapt en nyskapende, bærekraftig og inkluderende boform i et homogent boligmarked. Vindmøllebakken er utviklet for det åpne markedet av en kommersiell aktør, men skiller seg fra andre boligmodeller  ved at man eier mindre og deler mer. Dette gir både sosial, miljømessig og økonomisk verdi. Gjennom et felles verdigrunnlag og en høy grad av medvirkning har det blitt skapt et unikt hjem og fellesskap for et stort mangfold av beboere i alle livets faser.

Vindmøllebakken er organisert som et borettslag med 40 boenheter. Alle beboerne har en minimert, privat boenhet med et lite kjøkken og bad.

Vindmøllebakken bærekraftige bofellesskap representerer noe nytt i et homogent boligmarked. Det er pilotprosjektet for en ny boform; Gaining by Sharing, bestående av 40 boenheter fra små til store leiligheter, organisert som en liten landsby som deler på rundt 500 kvadratmeter med fellesarealer.

Det er en mer bærekraftig ressursbruk, bidrar til å øke livskvaliteten og gjør det mulig for flere å eie sin egen bolig.

Statens pris for byggkvalitet

Vindmøllebakken ved Helen & Hard er også tildelt Statens pris for byggkvalitet 2020. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sa under utdelingen at arkitekturen legger til rette for økt bærekraft, mer livskvalitet og mindre ensomhet.

Da Norge stengte ned i mars hjalp fellesskapet i Vindmøllebakken mange av beboerne til fortsatt å ha et sosialt liv.

Boligkjøperne ble tidlig involvert og kunne bidra til utviklingen av bofellesskapet. Borettslaget består av 40 leiligheter på mellom 25 og 90 kvadratmeter. Fellesarealene inkluderer blant annet allrom med kjøkken, amfi, verksteder, vaskerom, bibliotek, gjestehybel, takterrasse, gårdsrom, veksthus og lekeplass.

Vindmøllebakken bærekraftige bofellesskap har vekket stor interesse fra både private boligutviklere og det offentlige og i dag er Helen & Hard allerede med i innledende planleggingsfaser for nye Gaining by Sharing bofellesskap både i Alta, Mandal og Arendal.

Fakta om Vindmøllebakken

Boligprosjektet består totalt av 52 enheter, hvorav 4 er byvillaer, 8 er selveierleiligheter og 40 er leiligheter i et bofellesskap. I prosjektet har det vært stort fokus på å legge til rette for lavt energiforbruk, lave utslipp og bruk av fornybar energi.

  • Byggherre: Solon Eiendom
  • Arkitekt: Helen & Hard
  • Entreprenør: Kruse Smith

Toppbilde: Vindmøllebakken er godt tilpasset et byområde med betongsiloer, tidligere fabrikker og gamle, små, hvite trehus. På tomten lå et industribygg som er gjenbrukt til parkeringskjeller og utearealer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen