13 områder godt egnet for vindkraft

I dag overleverte NVE sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land til olje- og energiministeren og til klima- og miljøministeren. 13 områder over hele landet pekes ut som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land.

– Dette er ikke en utbyggingsplan for vindkraft, men en faglig gjennomgang for å peke ut de områdene i Norge som er mest egnet for vindkraft når man tar hensyn til miljø- og samfunnsvirkninger. Fra opprinnelig 43 analyseområder har vi landet på 13 områder som vi mener er de mest egnede, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Det er Olje- og energidepartementet (OED) som har gitt NVE i oppdrag å utarbeide et forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på land. Reaksjonene på den foreløpige planen har ikke latt vente på seg. Forslaget til nasjonal ramme for vindkraft på land er basert på et bredt og omfattende samarbeid med en rekke etater og fagmiljøer for å vurdere vindkraftens virkning på samfunn og miljø. Samarbeidet har resultert i et omfattende kunnskapsgrunnlag om virkningene av  vindkraft.

– Det er gjort et omfattende og grundig arbeid med å analysere en rekke områder, og de utpekte områdene er spredt over hele landet. Nesten ingen ligger helt ute ved kysten eller på høgfjellet. Også i de utpekte områdene vil det være store arealer som er uaktuelle for vindkraft. Konsesjonsprosessene framover vil være minst like grundige og strenge som i dag, understreker Lund.

13 områder vurdert som mest egnet

I arbeidet med rammen har NVE gjort en analyse av Norges landareal. Områder som av ulike grunner ikke egner seg for vindkraft, er blitt ekskludert underveis i prosessen. At et område ikke regnes som egnet, kan bero på så ulike faktorer som manglende mulighet for tilknytning til strømnett, påvirkning på dyreliv, landskapsvern, eller at det ikke blåser nok. 43 områder er blitt analysert grundig, og på grunnlag av disse analysene er nå 13 områder vurdert som mest egnet for vindkraft.

NVE har pekt ut 13 områder som egnet for å opprette vindkraftanlegg. Områdene ligger i alle fylker utenom Oppland, Troms og Akershus. (Kart: NVE)

Skepsis blant naturvernorganisasjoner

Mange kommuner tror vindkraftutbygging kan være positivt. Naturvernorganisasjonene på sin side er engstelige for at store industrianlegg med tilhørende veier og kraftledninger skal skade for mye av naturen. 27. mars overrakte Norsk Friluftsliv, NHO Reiseliv, Den Norske Turistforening, WWF Verdens Naturfond, SABIMA og Naturvernforbundet et krav om naturvennlig fornybarsatsing til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Det er ikke plass til mer vindkraft her i fylket, sier leder i Naturvernforbundet i Troms, Anne Lise Mortensen. Mens vindkraftindustrien er positiv til den nasjonale planen for vindkraft som i dag leveres olje- og energiministeren, frykter Naturvernforbundet at det nå skal bli større press på naturområdene.

I henhold til oppdraget skal det være vanskeligere å få konsesjon til bygging av vindkraftverk utenfor de utpekte områdene. NVE legger opp til at søknader i de mest egnede områdene prioriteres.

Se mer informasjon om rapporten og kunnskapsgrunnlag på https://www.nve.no/nasjonalramme

Toppbilde:Roan vindpark er den del av Fosen-utbyggingen som blir Europas største vindkraftanlegg på land. NVE mener det er plass til flere vindmøller i Trøndelag.  (Foto: Ole Martin Wold)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen