Avgjørende for Ormen Lange Fase 3

Nexans skal levere 240 kilometer med kraft- og styrings-umbilicals til et undersjøisk kompresjonssystem. Dette vil forlenge levetiden til Norges nest største gassfelt.

Produksjonen av umbilicalene skal foregå på Nexans’ fabrikk i Halden, og de skal installeres i 2023 av Aurora, Nexans’ nye kabelfartøy.

Nexans kunngjorde i dag at selskapet er tildelt en turnkey-kontrakt av OneSubsea. Kontrakten omfatter design, produksjon og levering av to 120 km umbilicals til et undersjøisk kompressjonssystem. OneSubsea er Schlumbergers divisjon for undersjøisk teknologi og produksjons- og prosesseringssystemer. Systemet vil bidra til å forlenge produksjonslevetiden til Ormen Lange-feltet. Dette er Norges nest største gassfelt, som nå leverer 20 prosent av Storbritannias gassbehov.

Ormen Lange-gassfeltet ligger i Norskehavet og produserer daglig omtrent 70 millioner kbm gass. Gassen transporteres i rørledning til det landbaserte foredlingsanlegget Nyhamna. Her blir gassen renset og deretter transportert til Storbritannia gjennom en av verdens lengste undersjøiske rørledninger.

850 meters havdyp

Kompresjonssystemet til OneSubsea er en innovativ teknologi som er utviklet for å øke gasstrykket. OneSubsea og Subsea 7 (Subsea Integration Alliance-partner) skal levere og installere to 16 MW undersjøiske komprimeringsstasjoner. Disse er tilknyttet eksisterende utstyr og rørledninger på 850 meters havdyp. Systemet forsynes med kraft og styres fra det landbaserte gassforedlingsanlegget Nyhamna, som ligger 120 km fra feltet.

Umbilicalene til Ormen Lange skal leveres og installeres med Aurora, Nexans’ nye kabelfartøy, i 2023.

Nexans leverer umbilicals som integrerer all strømforsyning (52 kV), hydraulikk og fiberoptikk som kreves for å drive og styre kompressorstasjonen.

– Vi er svært glade for at OneSubsea har tildelt oss turnkey-kontrakten for levering av power-umbilicals til dette banebrytende undersjøiske kompresjonssystemet, sier Vincent Dessale, Senior Executive Vice President Subsea & Land Systems BG i Nexans. – Det er en ytterligere bekreftelse på at Nexans ligger i toppsjiktet innen umbilical-teknologi. Nexans’ umbilicals som ble levert til Ormen Lange feltet i 2007 er fortsatt i drift og vi er glade for at vi kan fortsette å jobbe på dette spennende feltet.

Umbilicalene til Ormen Lange skal designes og produseres ved Nexans Norways fabrikk i Halden. De skal etter planen leveres og installeres i 2023 av det nye kabelfartøyet Aurora.

Toppbilde: Det er Nexans Halden som skal produsere umbilicalene til Ormen Lange (Foto: Nexans)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen