Avspark på Norges mest miljøvennlige fotballstadion

I dag sparkes eliteserien i gang Skagerak Arena i Skien. 3000 solpanel og Norges største batteri skal sørge for strøm til flomlys og vaffeljern på Odds hjemmebane gjennom sesongen.

Daglig leder i Odds ballklubb, Einar Håndlykken, kom fra miljøbevegelsen Zero. Han bestemte han seg for å gjøre Skien-klubben til Norges mest miljøvennlige fotballklubb. Dette var lett, miljøambisjonene hos norske fotballklubber er ikke påtrengende. Med hjelp fra samarbeidspartnere fikk klubben blant annet installert ladepunkt for elbiler, kildesortering av søppel samt fjernvarme. Så kom Håndlykken og Stian Reite fra ABB opp med en ambisiøs ide: Solceller på taket av hjemmebanen Skagerak Arena.

– Det var veldig gunstig at vi har partnere som er i stand til å gjennomføre prosjektet, sier Håndlykken.

ABB som leverer løsninger for kraftdistribusjon, og kraftselskapet Skagerak Energi er begge blant Odds ballklubb sine samarbeidspartnere.

Innovasjon med kraft

Nå har Skagerak Arena fått over 5000 kvm solcellepanel på taket. Det synes ikke fra bakken men gir grønn og fleksibel strøm til anlegget.

Einar Håndlykken, daglig leder i Odds ballklubb, forteller at de har fått mye positiv oppmerksomhet. (Foto: Odds ballklubb)

– Installasjonen har gått veldig greit, både teknisk og med hensyn til HMS, det har ikke vært noen skader i forbindelse med arbeidet, forteller direktør Øivind Askvik i Skagerak Nett AS.

Prosjektet har et budsjett på rundt 30 millioner kroner, inklusiv Enova-støtte på 14 millioner.

– Med Enova-støtten er det mulig og teste og utvikle konseptet. Det begynner å bli kommersielt interessant, så jeg håper tiltaket kan inspirere andre fotballklubber, sier Håndlykken.

Solcelleanlegget og energilageret inngår i en modulær microgrid-løsning ved Skagerak Arena. Strømmen som produseres lagres i Norges største batteriet med en kapasitet på 800 kW.

– Batteriet gjør det hele langt mer fleksibelt. Da kan vi lagre egenprodusert energi som kan settes inn under kamp, når det trengs som mest, sier Ken Isaksen, leder for ABBs mellomspenningsvirksomhet i Skien.

Strømuttaket til selve arenaen tidobles i forbindelse med fotballkamper sammenlignet med normalt forbruk. I tillegg til flomlys er det mange vaffeljern og andre aktiviteter som konsumerer energi. Det høye effektuttaket varer normalt i to til tre timer før flombelysning slukkes og forbruket reduseres. Et energilageret som kan levere 2–3 timer med 4–600 kW vil kunne kompensere for det ekstra forbruket under kamper.

Samspill med kraftnettet

Prosjektet har fått navnet Skagerak Energilab, og er en fullskala pilotinstallasjon. Over en fem-års periode skal det fungere som prøve- og demonstrasjonsanlegg for testing av ny teknologi knyttet til smartnett.

– ABB og Skagerak Energi gjør allerede flere forskningsprosjekt sammen. Her får vi teste hvordan strømproduksjon, styringssystem og store batteri fungerer i samspill med kraftnettet, sier Isaksen.

Solcellene med batterianlegg for lagring av strøm skal, i tillegg til å forsyne sitt nærområde med lokalt produsert strøm, være prøveanlegg for hvordan den lokalt produserte strømmen best kan tilknyttes og nyttiggjøres i eksisterende strømnett. Både tekniske løsninger, driftsaspekter og regulatoriske forhold skal testes og vurderes.

– Det som er interessant er at solceller og batteri er koblet sammen opp mot nettet. Gjennom Skagerak Energilab får vi større innsikt i hvordan et nett med både forbrukere og produsenter av kraft fungerer under varierende forhold, sier Askvik.

Tiltak for nærmiljøet

– ABB har i lang tid vært sponsor for Odds ballklubb. Vårt største fabrikkanlegg i Norge er her i Skien og vi er kommunens største private arbeidsgiver. Vi føler ansvar for å gi noe tilbake, sier Isaksen.

Anlegget skal ha en kapasitet på 670 MWt, det tilsvarer årsforbruket til 30 husstander. Skagerak Arena har et årsbehov på 375 MWt. Overskuddsenergien skal forsyne nærmiljøet med strøm

Overskuddet skal gå til 15 boliger i nærmiljøet som får svært kortreist strøm. – De trenger ingen spesialtilpasninger. Husene har smarte strømmålere og får strøm fra nettet på vanlig måte, sier Askvik.

– Prosjektet inngår i Skageraks satsning på ny nett-teknologi og smartnett. Dette er for oss et småskala anlegg, men vi ser for oss at konseptet kan skaleres opp. I første omgang til næringsbygg, men etter hvert også på privatmarkedet, sier han. – Det kommer flere gode (og estetiske) løsninger for solceller på boligtak. Prisene går ned og det blir mer attraktiv å ta en investering. Og mange synes også der er kult å bidra til det grønne skiftet.

Nå er det solceller på taket, men vi har mye ledig veggflate. Odds ballklubb har sammen med NMBU har vi utredet mulighetene for vertikal dyrking av grønnsaker. – Vi trenger vi en kommersiell partner her, sier Håndlykken. (Foto: ABB)

Nå som solcellene er i boks, blir urbant landbruk neste prosjekt for «Norges mest miljøvennlige fotballklubb».

– Nå er det solceller på taket, men vi har mye ledig veggflate. Sammen med NMBU har vi utredet mulighetene for vertikal dyrking av grønnsaker. Der trenger vi en kommersiell partner, sier Håndlykken, som ikke har glemt hvor han kommer fra. – Det som var bra nok i går er ikke bra nok i morgen. Vi ønsker å være innovative og fremtidsrettede. Dette er bra for miljøet og vil også være kommersielt bra for klubben.

Vekker internasjonal oppmerksomhet

Tiltakene på Skagerak Arena gir godt omdømmet både for idrettslaget og samarbeidspartnerne. – Vi har fått mye positiv oppmerksomhet. Dette er riktig i forhold til miljøet, men det er også et økonomisk aspekt. Sponsorene kjøper hele pakka, og de ser at det å samarbeide med en grønn klubb er bedre enn å samarbeide med hvilke som helst annen klubb, sier Håndlykken.

– Dette prosjektet har fått stor oppmerksomhet i hele ABB. Konsernsjefen selv vil vite mer om konseptet, forteller Isaksen.

Prosjektleder Henrik Landsverk i Skagerak Nett forklarer deler av den kinesiske delegasjonen hvordan solcellepaneler og batteri er koblet sammen i Skagerak Energilab. (Foto: Kjell Løyland/Skagerak Energi)

Også internasjonalt har Skagerak Energilab fått oppmerksomhet – de fikk nylig besøk av en kinesisk delegasjon. State Grid Corporation of China er verdens største elektrisitetsselskap med over en million ansatte. Kontrasten er stor til Skagerak Energi, men syv representanter fra datterselskapet Beijing Electrical Power Company fant prosjektet så interessant at de tok turen til Skien.

Det er vinter-OL i Beijing i 2022 og de ønsket å se på anlegget for å finne ut om dette var et konsept de kunne bruke der.

– Kineserne er kommet langt på solenergi. Det var kombinasjonen med batteriet og et avansert styringssystem som trakk delegasjonen til Skagerak Arena, sier Isaksen.

Kommer storsamfunnet til nytte

Det vi lærer her kan vi bruke i utvikling av tjenester – som igjen kan komme storsamfunnet til nytte. Verdifullt å skaffe erfaring med denne typen anlegg, både å implementere systemer og å drifte anlegge i samspill med strømnettet, sier Askvik.

ABBs Ken Isaksen (i blå skjorte) og Skagerak Netts Øivind Askvik ser frem til serieåpning på Norges mest miljøvennlige fotballstadion. (Foto: ABB)

– ABB ser at denne typen løsninger er veldig sentrale for det som skjer i kraftbransjen framover. Vi ønsker å se på hvordan vi kan utnytte fleksibiliteten i systemet. Kan vi bedre utnytte den infrastrukturen som allerede er der, trenger vi ikke å investere så mye i kabel, sier Isaksen.

– Antallet plusskunder øker og prosjektet er viktig for å få mer kunnskap om hvordan vi kan utnytte fleksibiliteten hos dem og lagring av strøm i batterier, sier Øivind Askvik. – Et fleksibelt kontrollsystem er avgjørende for å få god innsikt i hvordan hele kraftsystemet, med solkraftverk, annen fornybar strøm, batterilagring, plusskunder og konvensjonelle forbrukere, fungerer under ulike scenarioer.

Noen fakta

5330 kvm takflate dekkes med 3000 solcellepaneler. Anlegget skal ha en kapasitet på 670 MWt, det tilsvarer årsforbruket til 30 husstander. Skagerak Arena har et årsbehov på 375 MWt, og overskuddsenergien skal forsyne nærmiljøet med strøm. Batteriet som blir Norges største har en kapasitet på 800 kW, noe som tilsvarer 31 km med 1,5 V AAA husholdningsbatterier.

Les mer på ODDs hjemmeside og på Skagerak Energilab.

Toppbilde: Skagerak Arena har fått 3000 solpanel på taket. Snart kobles Norges største batteri til anlegget – da kan de lagre strømmen de produserer. (Foto: ABB)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen