Enda en grønn hydrogensatsing til Herøya

Hydrogensatsinger tar av over hele landet, også på Herøya. Yara annonserer at de har planer for å bruke grønn hydrogen i ammoniakkproduksjonen. Nå etablerer HydrogenPro testsenter, mens NEL er i gang med å bygge ny fabrikk.

HydorgenPro flytter testsenteret sitt med to 40-fots containere, fra Tyskland til Herøya. De inngår samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og «hyrer» fem bachelor ingeniørstudenter. Noen steinkast unna er NEL i gang med å bygge ny elektrolyseproduksjon på Herøya.

– Det er fantastisk at Norge har to selskaper med forskjellig hydrogenteknologier, og at begge to er samlet her på Herøya, sier Asgeir Knutsen, forretningsutvikler i Herøya Industripark AS. – Norge er et lite land, og selv om HydrogenPro og NEL er konkurrenter, så er det en hub for hydrogenmiljø i denne regionen nå, som jeg tror begge tjener på. Det er moro at HydrogenPro vil være pådriver og deltar i industriklyngen Greentech for å utvikle hydrogenmiljøet sammen med andre bedrifter her i området.

Samarbeid med industri og universitet

Jan Fredrik Garvik, markedssjef/forretningsutvikler i HydrogenPro støtter seg til behovet for å samles.

– Ja, vi har behov for å samles, sier Garvik. – Selv om vi har en stor industriell partner, Mitsubishi, så er det likevel slik at vi er langt borte fra markedene. Veksten er ventet å komme utenfor Norge. Og skal vi ha en sjanse til å komme ut med våre produkter, må de være på øverste hylle. Det må være gode produkter.

– Vi tror at testprosjektet vi kjører i gang nå, sammen industrien og USN, skal bli noe å bygge videre på og utvikle seg til noe som myndighetene ønsker å videreføre i samarbeid med oss og industriparken, sier Garvik.

Hva er planen for samarbeid med USN?

– Det er helt klart at vi tror regionen, i samarbeid med HydorogenPro, kan ha en sjelden mulighet til å bygge opp et bredere miljø med spesialisert kompetanse om storskala elektrolyseanlegg gjennom stedbunden læring fra bransjen selv. Flere er jo lokalisert her, og vi tror på at dette her kan virke sammen. USN var veldig interessert med en gang da vi tok kontakt med fakultetet.

– Det blir behov for mange med spesialisert elektrolysekompetanse framover, mener Garvik. – Denne industrien skal opp og fram i tiårene framover, og både vi og andre hydrogenselskaper vil få behov for studentene som utdannes innenfor dette.

– Informatikk og Automasjon er en del av universitetets pensum, men sammen vi trenger å utvikle denne særegne kunnskapen som vi og andre har. USN er gode på hydrogensikkerhet, der tror jeg faktisk de er en av de ledende i landet, sier Garvik.

Enorm interesse for «eksplosivt» tema på faglunsj i Herøya Forskningspark med USN-professor Knut Vågsæthers innlegg om farer og konsekvenser ved ulykker med grønne energibærere som batterier og hydrogen.

Studenter skal levere sikkerhetssystem

Samarbeidet som HydrogenPro har innledet med USN, starter nå konkret med at fem bachelor ingeniørstudenter skal utvikle og levere sikkerhetssystem til prosessanlegget i forskningscontainerne.

HydrogenPro og forretningsutvikler Jan Fredrik Garvik, markedssjef mener regionen har en unik mulighet til å bygge opp et bredere miljø med spesialisert kompetanse om storskala elektrolyseanlegg.

– Sikkerhetssystemet studentene skal levere, skal implementeres og brukes i prosessen, forteller Hanne Marie Evensen. Hun er oppdragsgiver og studentkontakt fra HydorgenPro.

Er dere nervøse foran oppgaven med å lage utstyr som skal fungere i prosessen?

– Det er klart det er litt press når vi kommer på utsiden av skolen og inn i industrien. Det skal være sikkert, og det skal helst virke. Men vi tror at vi i gruppa skal greie å levere det de etterspør, sier studentteamet optimistisk.

Studentene starter nå med tegninger og senere programmering for å teste og gjøre klar sikkerhetssystemet innen mai. De kunne alle tenke seg en framtid i hydrogenbransjen, og mener hydrogen er framtiden.

Dersom dette vokser seg større, er det muligheter for at denne regionen holder og tar tilbake en unik posisjon, mener Garvik.

– Det startet jo på Rjukan for lenge siden, og har stolte tradisjoner i Telemark, forklarer han. – Klarer vi å bygge en utdanning knyttet til elektrolysekompetanse for produksjon av ren hydrogen, så tror jeg faktisk vi er ganske alene om det i Norge.

Teste ny teknologi som reduserer strømforbruk

De 40-fots forskningscontainere blir plassert ved hydrogenstasjon utenfor inngangen til Herøya Forskningspark. De skal brukes til å teste ut i større skala et nytt elektrodeopplegg og coating-belegg utviklet av et dansk selskap HydorgenPro overtok i fjor.

– Lykkes vi slik vi håper, vil vi redusere energiforbruk med 12–15 prosent, og da mener vi at vi kan ha en av markedets beste elektrolysører for produksjon av grønt hydrogen.

Den siste tiden har det kommet mange nyheter om hydrogen i Norge, inkludert flere børsnoteringer av teknologiselskaper, konkrete prosjekter for bruk av lastebiler eller skip som går på hydrogen og planer for å ta i bruk hydrogen til å kutte utslipp i industrien.

– Det har virkelig tatt av de siste par årene. Nå har jeg mistet tellingen. Initiativene har poppet opp og industrien er involvert, sier markedsdirektør Steffen Møller-Holst i Sintef.

Det grønne skiftet kan øke strømforbruket i norsk industri mye fremover. En NVE-rapport fra oktober viste at det kan bli bruk for opptil 177 TWh strøm i Norge i 2040 hvis alle elektrifiseringsprosjekter i industrien og oljesektoren gjennomføres. Om Norge klarer å etablere denne kraften er et stort spørsmål.

Fakta

  • Yara ønsker statsstøtte til å skifte ut naturgass med grønt hydrogen og kutte 800 000 tonn årlige CO2-utslipp på sin ammoniakkfabrikk
  • NEL vil bygge opp et større produksjonsanlegg for elektrolysører med kapasitet på 1440 MW årlig
  • HydrogenPro skal designe og bygge større anlegg for hydrogenproduksjon på oppdrag fra store industrielle aktører. Etablerer testsenter på Herøya.

Toppbilde: Fem bachelor ingeniørstudenter fra USN skal utvikle og levere sikkerhetssystem til prosessanlegget i forskningscontainerne. Foran fra v. ingeniørstudenter Benjamin Syrrist, Jørgen Teigen Søgård, Stefan Senic. Bak stående fra v. ingeniørstudenter John Andreas Ytrelid, Andre Wright Knutsen. Videre Hanne Marie Evensen, Jan Fredrik Garvik, Tor Danielsen, alle fra HydrogenPro og Asgeir Knutsen, Herøya Industripark AS.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen