Et viktig skritt nærmere realisering av karbonfangst i Oslo

De påtroppende regjeringspartiene gir klar støtte til realiseringen av karbonfangstanlegget på Klemetsrud. Dette lover godt for rask realisering av Fortum Oslo Varmes karbonfangstprosjekt på avfallsforbrenning, og for utvikling av en norsk karbonfangstindustri med grønne arbeidsplasser og store nasjonale utslippskutt.

– Vi er glade for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet viderefører den klare politiske støtten til Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt som de har vist i opposisjon. Vi venter spent på den påtroppende regjeringens tilleggsinnstilling til statsbudsjettet for 2022, og håper at Hurdalsplattformen følges opp slik at vi kan starte byggingen så snart som mulig, sier CCS-direktør i Fortum Oslo Varme, Jannicke Gerner Bjerkås.

– Karbonfangstprosjektet viser hvordan byer verden over kan håndtere avfall som ikke kan eller bør resirkuleres, sier CCS-direktør, Jannicke Gerner Bjerkås i Fortum Oslo Varme.

Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud i Oslo kan bli verdens første i sitt slag med fullskala karbonfangst og lagring (CCS). Prosjektet er en integrert del av Langskip, som er verdens første fullskala verdikjede for karbonfangst og lagring.

Karbonfangst på Klemetsrud vil fjerne 400 000 tonn CO2 i året, tilsvarende 200 000 biler eller 15 % av Oslos utslipp. Prosjektet vil vise andre forbrennings- og industrianlegg at det er mulig å ta ned utslippene.  Verken Norge eller EU vil klare å nå sine klimamål uten CO2-fangst og -lagring.

– Karbonfangstprosjektet viser hvordan byer verden over kan håndtere avfall som ikke kan eller bør resirkuleres, samtidig som man bidrar til å oppfylle ambisiøse klimamål og produserer varme og strøm. Avfallsmengdene i verden øker, og karbonfangst og -lagring på avfallsforbrenning kan bidra til store globale utslippsreduksjoner. Derfor er det en seier at Fortum Oslo Varme får støtte fra den nye regjeringen og fra Stortinget, sier Gerner Bjerkås i forbindelse med fremleggelse av den nye regjeringserklæringen.

Avventer svar på finansiering fra EUs innovasjonsfond

I mars ble det klart at Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt gikk videre i konkurransen om støtte fra EUs Innovasjonsfond.

I juni leverte selskapet en mer omfattende søknad. For å styrke prosjektets konkurransekraft i konkurransen med andre europeiske prosjekter, reduserte Fortum Oslo Varme søknadsbeløpet fra 290 millioner euro til 180 millioner euro.

Det er forventet at Europakommisjonen vil offentliggjøre resultatene fra første utlysning i Innovasjonsfondet i midten av november, og det vil da bli avklart om Fortum Oslo Varme får støtte fra EU.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen