Europeisk storselskap i olje og gass

Wintershall Holding GmbH (Wintershall) and DEA Deutsche Erdoel AG (DEA) har fullført fusjonen. Wintershall Dea er nå Europas største uavhengige gass- og oljeselskap.

– Vi er best i Europa og bidrar betydelig til sikker energiforsyning i Europa, uttaler Mario Mehren, konsernsjef i Wintershall Dea.

Etter godkjenning av alle relevante myndigheter har aksjonærene BASF og LetterOne nå fullført fusjonen som trådde i kraft 1. mai 2019. Partene kom til enighet om sammenslåingen i september 2018.

I 2018, var Pro-forma hydrokarboner av hadde Wintershall og DEA tilsammen en produksjon 215 millioner fat oljeekvivalenter (foe), tilsvarende rundt 590 000 foe per dag. Ved utgangen av 2018 stod påviste reserver på et proforma grunnlag ved 2 400 000 000 foe, noe som med dagens produksjontakt rekker i 11 år.

Basert på eksisterende lete-og produksjonsaktiviteter er selskapet på vei til å nå en daglig produksjonen 750–800 000 foe mellom 2021 og 2023. Dette tilsvarer en årlig vekstrate på 6 % til 8 %.Veksten forventes å komme fra både den eksisterende porteføljen og nye felt.

Ny selskapsstruktur

Wintershall DEA forventer å realisere synergier på minst over 200 milliarder kroner per år fra det tredje året etter fullføringen av fusjonen. Innsparingen kommer spesielt fra drifts-og kapitalutgifter, og globalt planlegger man å kutte rundt 1000 av totalt 4200 heltidsstillinger verden.

– I 1969, for nøyaktig 50 år siden, ble Wintershall en del av BASF-gruppen. Dette skapte de nødvendige rammer for at Wintershall kunne begynne på en betydelig internasjonal ekspansjon, forteller Mehren.

– For DEA var det et viktig skritt å få ytterligere finansiell styrke gjennom LetterOne sin satsing i 2015. Nå er det riktige tidspunktet for Wintershall og DEA å gå sammen slik at det nye selskapet har tilstrekkelig størrelse og innflytelse til å konkurrere i dagens miljø.

Etter gjennomføring av fusjonen vil selskapet ikke ha noen aksjonærlån utestående med BASF eller LetterOne. Integreringen av Wintershall og DEA ventes å bli fullført på rundt et år. BASF og LetterOne forventer å tilby aksjer i Wintershall DEA gjennom en børsnotering (IPO) i andre halvdel av 2020, forutsatt riktige markedsforhold.

Alv Bjørn Solheim toppsjef for Norge

Alv Bjørn Solheim leder nå forretningsenheten Norge i Wintershall Dea, og er således adm. dir. for Wintershall Dea Norge. Solheim tar over etter Jon Sandnes, adm. dir. i DEA Norge, og Hugo Dijkgraaf, som har ledet Wintershall Norge.

– Jeg ser frem til å lede våre kompetente og dedikerte medarbeidere på veien mot å forme fremtiden. Wintershall Dea har utmerkete vekstmuligheter i Norge. To selskaper med lang erfaring har slått sammen sine krefter for å forme Europas største uavhengige gass- og oljeselskap – og den femte største produsenten på norsk sokkel, sier Solheim

Solheim har jobbet i Wintershall siden 2012, senest i rollen som teknisk direktør og viseadministrerende direktør i Wintershall Norge. Før dette var 15 år i Equinor (Statoil) der han hadde flere ledende posisjoner. Han har en Bachelor i mikroprosessorteknologi og en master i strategi og ledelse.

Mer informasjon på www.wintershalldea.com

Toppbilde: Aasta Hansteen-plattformen gir et solid bidrag til Wintershall Dea sin produksjon på norsk sokkel. (Foto: Equinor)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen