Flora vant Årets lokale klimatiltak 2018

Flora kommunes utviklingsprosjekt for utslippsfri hurtigbåt ble kåret til Årets lokale klimatiltak som ble delt ut på Zerokonferansen onsdag kveld.

Andreplassen gikk til Båtsfjord kommune for fornybar kraft til fiskeflåten, og Trøndelag fylkeskommune fikk tredjeplassen for prosjektet framtidens hurtigbåt.

Vinnerprosjekt utvikler utslippsfri hurtigbåt

Årets vinner er Flora kommune som initierte prosjektet som nå har resultert i utvikling og design av en 30 meter lang hydrogendrevet passasjerbåt.

– Årets vinner er et pilotprosjekt i ordets rette forstand med utvikling av helt nye løsninger med stor overføringsverdi til andre norske og internasjonale aktører. Prosjektet er også et godt eksempel på samarbeid mellom kommunesektoren, lokalt næringsliv og andre aktører, sier jurymedlem Odd Einar Dørum.

Andreplass for landstrøm til fiskeflåten

Båtsfjord har det største anlegget for landstrøm for fiskeflåten. At det i tillegg forsynes 100 prosent med strøm fra et lokalt vindkraftverk, vakte begeistring i juryen.

– Prosjektet viser hvordan en kommune kan påvirke utslippene fra en av Norges viktigste næringer. At kommunen legger opp til landstrøm også for andre fartøyer, inkludert Kystruta, forsterker prosjektet ytterligere, sier Marius Holm, leder i ZERO.

I Trøndelag utvikler man Flying_Foil – framtidens hurtigbåt.

Tredjeplassen til framtidens hurtigbåt

Selv om prosjektet foreløpig ikke er kommet i havn, vil juryen allerede nå berømme bronsevinnerens dristige og løfterike initiativ for å få en egenutviklet utslippsfri hurtigbåt på sjøen.

– Trøndelag bidrar med dette prosjektet til å påskynde utviklingen av nye nødvendige løsninger for utslippsfri transport til sjøs. I tillegg til å redusere klimagassutslipp vil dette på lengre sikt kunne gi grobunn for ny næringsutvikling, sier Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken.

Det er ingen tilfeldighet at det er maritime prosjekter på alle pallplassene i år. Dette en av de bransjene i Norge som er kommet lengst i det grønne skiftet og hvor modige politiske valg i fylkeskommuner og kommuner har drevet utviklingen framover. Dette har juryen ønsket å løfte fram med årets tildelinger.

Deler av Zerokonferansen 2018 ble betimelig holdt på Future of The Fjords – verdens første helelektriske passasjerferge. (Foto: Eirik Iveland)

Det er åttende gang prisen deles ut. Juryen for årets tildeling har bestått Kristin Halvorsen, direktør i CICERO, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken, Odd Einar Dørum, tidligere minister, og Marius Holm, daglig leder i ZERO.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen