Fortum har revet Nordens største kullkraftverk

En epoke i finsk industrihistorie er over etter rivingen av Fortums kullkraftverk i Inkoo. Nå skal over 90 prosent av bygningsmassen gjenvinnes.

– I 2016 tok vi beslutningen om å rive kullkraftverket i Inkoo, som var Norden største kullkraftverk. Beslutningen er i tråd med vår strategi om å fase ut bruken av kull i vår energiproduksjon. Jeg er glad for at rivingsarbeidet nå er avsluttet på en trygg måte, og med en høy gjenvinningsgrad, sier konsernsjef Pekka Lundmark i Fortum.

Fortum jobber for å endre energisystemet, forbedre ressurseffektiviteten og levere smarte løsninger. Fokuset på å redusere CO2-utslipp har vært i Fortums DNA i flere tiår. Rivingen av Inkoo kullkraftverk er et skritt nærmere Fortums mål om en renere verden.

Rivingen av Inkoos store kullkraftverk er et godt eksempel på materialgjenvinning. Over 90 prosent av alt rivingsmateriell planlegges å bli resirkulert. Det teknologiske utstyret er blitt resirkulert til Fortums egne kraftverk eller solgt som reservedeler til andre kraftprodusenter. Det er stor etterspørsel i markedet for skrapmetall. Metallet fra Inkoo har blitt fraktet til forskjellige steder i Finland for gjenbruk. Våren 2018 ble en last med skrapmetall fraktet med skip fra Inkoo til Tyrkia, hvor det ble smeltet ned og gjenbrukt i byggebransjen. Betongen etter rivingsarbeidet er blitt pulverisert og renset. Den vil hovedsakelig bli brukt til å jevne ut bakken i kraftverkområdet og som fyllmateriale for de gamle askebekkene.

Fortum har også et mål om å «resirkulere» plassen det gamle kraftverket stod på til ny industri. Det er et godt egnet sted for å etablere et stort datasenter og nødvendige støttetjenester. Området har et robust strømnett, kjøleinfrastrukturen til det gamle kraftverket og det ligger nærme havnen. Plasseringen ligger dessuten kun en times kjøretur fra Helsinki og flyplassen.

– Vi jobber kontinuerlig med å bringe ny industri til området som vil gi nye arbeidsplasser til den gamle kraftregionen, sier Lundmark.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen