Miris realiserer Spark City i Bryne

Spark City går å ut på å bygge nye urbane områder rundt et datasenter. På den måten får man nyttiggjort overskuddsvarmen fra datasenteret. Nå vil Miris og Nokia realisere konseptet i Bryne.

Behovet for datasentre er ventet å vokse enormt, og især behovet for såkalte Edge-sentre, som skal ligge så nær brukerne som mulig. Jo tettere på datasenteret brukeren sitter jo høyere og mer stabil blir hastigheten.

– Etter hvert som «skyen» går over fra å være et lagringssted til et sted også for computing, så blir det viktig å få dette utført så nært som mulig, sier adm. dir. Jan-Gunnar Mathisen i Miris AS.

Miris har fått mye oppmerksomhet for hotellet Svart (tegnet av Snøhetta) som skal ligge som en ring ut i fjorden under Svartisen i Nordland. Det skal produsere mer energi enn det selv bruker og ha null utslipp.

– Ringformen er fordi den gir best utnyttelse av solenergi, forteller Mathisen. – Prosjektet viste hvor langt man kan strekke grensene, hvis du lar fantasien jobbe fritt med visjoner. Det ga en enorm entusiasme.

Gode partnerskap

Så ble Spark City-konseptet født og Miris fikk med seg Nokia. Sammen med Snøhetta, Skanska og Asplan Viak laget de en mulighetsstudie som viser at datasentre kan bli en viktig del i utviklingen av fremtidens miljøbyer.

Med plassering sentralt i byen kan datasentre forsyne byggene rundt med varme. Samtidig kan solceller fra de omkringliggende husene produsere strøm til eget forbruk og til datasenteret. Ifølge mulighetsstudien kan byer med opptil 18 000 innbyggere bli selvforsynt med energi på denne måten. Nokia skal levere dataløsningen og drifte pilotanleggene.

– Miris er et spennende og innovativt selskap. Jeg gleder meg til vårt videre samarbeid for å utvikle smarte byer og Edge-nettverk i verdensklasse. At løsningen i tillegg gjenbruker energi er en drivkraft i seg selv, sier Nokias strategiske sjef, Ole Christian Braathen i en pressemelding.

– Med Spark City skal vi i utgangspunktet skape en ny by fra ingenting. En nøkkelfaktor er å finne en avtager til varmen, derfor passer konseptet godt i vekstområder, sier adm. dir. Jan-Gunnar Mathisen i Miris AS. (Foto: Eirik Iveland)

Mulighetsstudien tok utgangspunkt i Os utenfor Bergen.

– Lyseparken skal skape mer næring i Os kommune, som har som mål å doble innbyggertallet i løpet av 20 år. Der jobber vi med prosessen, men så kom Time kommune og Bryne på banen, sier Mathisen.

Spark City-prosjektet fikk kontakt med Time kommune under Nordic Edge-messen i Stavanger i høst. Nå er de i full gang med planleggingen.

– Kommunen har prosjektet «Sør i Bryne», og tomten i Bryne sentrum er ferdig regulert. Kommunen hadde allerede konkrete planer om et teknologisenter i et høyhus på 12 etasjer. Med etableringen av Spark City kan flere få gleden å koble seg på, sier næringssjef Reidar Hebnes i Time kommune. – Nå jobber vi med en konseptstudie som skal være ferdig i mai, sier han.

Edge computing – en kortreist sky

I Spark City blir datasenter for Edge Computing hjertet i et nytt, urbant område. Varmen fra datasentret gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. I tillegg til at løsningen er energivennlig, er den også støyfri.

– Med Spark City skal vi i utgangspunktet skape en ny by fra ingenting, da slipper vi å ta hensyn til eksisterende bygningsmasse. En nøkkelfaktor er å finne en avtager til varmen, derfor passer konseptet godt i vekstområder, sier Mathisen.

Nye Bryne videregående skole har plass til 1600 elever. Vannet i den planlagte svømmehallen kan varmes opp av overskuddsenergi fra et datasenter. (Foto: Time kommune)

Edge handler om nærhet til brukerne, der hvor prosessorkraften trengs.

– En tradisjonell skytjeneste er ok for lagring, men ved prosessering opplever man ofte at det lagger, fordi det ligger for langt unna, sier Mathisen.

Edge computing fjerner forsinkelsen. Dette er spesielt viktig der treghet kan være kritisk, slik som med selvkjørende kjøretøy, robotstyring og kunstig intelligens.

Nyttiggjør overskuddsvarme

Studien viser også at energiforbruket i datasentre kan reduseres med opptil 40 prosent, sammenlignet med et ordinært datasenter. I Spark City vil de bruke væskekjøling i stedet for vifter i datasenteret.

– Væskekjøling leder varme langt mer effektivt enn vifter, og vi kan da øke temperaturen fra 30–35 °C til opp mot 80 °C, forteller Mathisen. – Datasentre skaper varme. Kan vi få betalt for denne varmen er det bra for prosjektets økonomi – og det er bra for miljøet, sier han.

Det nye teknologi- og kompetansesenteret kan bli det første i Norge som varmes opp med energi fra et lokalt datasenter. (Ill.: Asplan Viak)

Jæren teknologiforum eier tomten i Bryne som er regulert for teknologibygget på vel 9000 kvadratmeter. Time kommune har kjøpt nabotomten. De ser for seg at konseptet gjør at varmen som skapes i et slikt senter ikke går opp i lufta, men brukes på ny.

– Det er avsatt 100 millioner kroner til å bygge en ny svømmehall. Kanskje kan varme fra et datasenter brukes til å varme opp den nye svømmehallen og annet virksomhet som kommer i nabolaget, sier Hebnes.

– Jæren har lange industritradisjoner, men vi må posisjonere oss for framtidens arbeidsplasser. Vi har en ambisjon om å etablere Bryne som et testsenter for ny teknologi. Størrelsen er godt egnet for å teste ut nye løsninger. Vi prøver å legge til rette for IoT, autonom transport og andre innovative teknologier. Det er bare å komme i gang, sier næringssjefen.

Mer info på Spark City

Toppbilde: I Spark City blir datasenter for Edge Computing hjertet i et nytt, urbant område. Varmen fra datasentret gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. (Ill.: Miris)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen