Muliggjør sirkulær økonomi på landfyllinger

Norsep-prosessen konverterer farlig avfall til kommersielt attraktive produkter. Deponier har blitt brukt for avfallshåndtering i Europa siden slutten av 1800-tallet. Men økende avfall nivåer legge press på søppelfyllinger.

Ettersom EU produserer 2,5 milliarder tonn avfall hvert år har avfall-til-energi (WtE) forbrenningsanlegg blitt en stadig mer populær metode for å redusere avfall. WtE forbrenningsovner kan redusere avfall med opptil 90 prosent. De gjenvinner nyttig energi som varme fra avfall, men de produserer også biprodukter som flyveaske – som består av fine partikler som inneholder opp til 20 prosent giftige tungmetaller.

Behandler flyveaske

Norsep har utviklet en prosess for WtE-anlegg som kan å redusere problemene med flyveaske. Man konverterer giftig flyveaske til ikke-giftige rester og kommersielt attraktive produkter.

Norsep-prosessen behandler flyveaske ved å løse den opp i saltsyre, og så filtrere det som ikke løses opp. Behandlingen ødelegger miljøgiftene i flyveasken ved bruk av varmebehandling. Prosessen kontrolleres av den Norseps patenterte prosessalgoritme.Produktene fra Norsep-prosessen kan brukes som råstoff for en rekke formål i ulike bransjer, inkludert fremstilling av betong og sink.

Europa alene finnes mer enn 500 WtE-anlegg som årlig genererer over 2 millioner tonn flyveaske. På verdensbasis er det over 2000 WtE-anlegg. Undersøkelse av WtE-anlegg i Norge har vist behovet for en løsning som Norsep sin.

Det første fullskala Norsep-anlegget skal installeres i et WtE-anlegg i Oslo, med produksjonsstart juli 2021.

Klare fordeler

Norsep løsningen reduserer problemer med flyveaske, samtidig som man gjør avfall som råmateriale tilgjengelig for andre industrier. På denne måten reduserer konseptet behovet for fyllplasser og reduserer transport av farlig avfall betydelig. Og omdanne en bransjes biprodukt til en annen bransjes råvare er sirkulærøkonomi i praksis.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen