Ocean drone har satt seil for å samle fiskedata fra Hywind

Akvaplan-niva har fått i oppdrag av Equinor å stasjonere en «glider» får å gjennomføre survey av fisk ved havvindparken Hywind utenfor kysten av Skottland. Dataene vil hjelpe forskerne med å identifisere hvorvidt vindmøllene skaper en rev-effekt, og hvordan dette påvirker fisk.

– Akvaplan-niva opererer 3 ulike typer glidere. For denne operasjonen vil vi bruke vår seilbøye. Den veier 60 kg og er 2 meter lang, forteller prosjektleder Virginie Ramasco i Akvaplan-niva.

Seilbøyen bruker vind for fremdrift og solenergi for å lade batteriene som driver sensorene, navigasjonssystemet og satellittkommunikasjonen. For undersøkelsen av fisken bevegelser vil glideren bli utstyrt med et Simrad bredbånd ekkolodd (WBT mini EK80).

Fleksibel og ressurseffektiv

Seilbøyen settes ut fra Norge. Vår seilbøyepilot Yngve Svensby vil fjernstyre glideren fra sin PC når den krysser Nordsjøen til Peterhead der den vil utføre sitt oppdrag. Etter en måned med undersøkelser vil seilbøyen bli styrt tilbake til Norge og tatt opp fra sjøen.

Dette prosjektet eksemplifiserer hvordan grønn digital teknologi gjør det mulig for forskerne å samle store sett av data, og i motsetning til tradisjonelle forskningsskip uten noe utslipp av CO2.

Dessuten er det ikke noe personell stedet, noe som eliminerer risiko for personskader, reduserer kostnader og gir forskerne mer tid til å jobbe med å tolke data. Alt dette gir en merverdi og fører til en digital innovasjon.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen