Produksjon i gang på Maria-feltet

I mars 2017 nådde Wintershall en milepæl da boreriggen Deepsea Stavanger startet boringen på Maria-feltet. Nå er produksjonen i gang, godt foran skjema.

Maria-feltet, som er en viktig del av Wintershall Norges strategi for norsk sokkel, er estimert til å inneholde rundt 180 millioner fat utvinnbar olje. Investeringskostnadene ser ut til å lande på rundt 12 milliarder kroner, noe som betyr at kostnadene er redusert med over tre milliarder kroner i forhold til tallene som ble presentert i Plan for utbygging og drift (PUD).

Gunstig prisnivå

Lave oljepriser har ikke vært en stor bekymring for utbyggingen i Nordsjøen.

– Tvert imot, de lave oljeprisen har tillatt oss å inngå kontrakter, inkludert store subsea- og riggkontrakter, til priser vi ikke ville ha fått for noen år siden, sier Martin Bachmann, medlem av Board of Executive Directors og ansvarlig for utvinning og produksjon i Europa og Midtøsten.

Wintershall har sammen med de andre lisenspartnerne kommet frem til en utbyggingsløsning for Maria som omfatter to havbunnsrammer som vil bli tilknyttet flere eksisterende vertsinstallasjoner i området.

– Selve konseptets natur betyr at vi har spart nesten halvparten av kapitalkostnadene sammenlignet med en frittstående løsning. Maria er dermed ekstremt godt egnet til dagens markedsklima. Vi prøver også optimere prosjektet ytterligere underveis, sier han.

– En tilknytning til Gjøa vil være den beste måten for å få maksimal verdi ut fra feltet, med hensyn til kostnader og miljømessig påvirkning, sier Martin Bachmann, Wintershalls sjef for aktivitetene i Nordsjøen. (Foto: E. Iveland)

Sammenkobling under vann

Det unike utbyggingskonseptet skaper en vinn-vinn situasjon, for både Wintershall og eierne av vertsfeltene. For Wintershall vil løsningen sikre realisering av utvinning av ressurser fra Maria, som håndtering av oljestrøm og eksport, samt tilgang på løftegass og vanninjeksjon for økt utvinning. For vertseierne bidrar inntekter fra Maria til å forlenge levetiden til infrastrukturen i området.

– Marias brønnstrøm vil gå til Kristin-plattformen for prosessering, mens tilførsel av vann for injeksjon i reservoaret vil komme fra Heidrun-plattformen og løftegass vil bli levert fra Åsgard B via Tyrihans D havbunnsramme. Prosessert olje sendes til Åsgard-feltet for lagring og avskiping til bøyelastere. Gassen eksporteres via Åsgard-systemet til Kårstø, forteller Bachmann.

– Den største utfordringen har vært å finne det optimale utbyggingskonsept for feltet – og deretter å bringe denne ideen fra tegnebrettet ut til muttere og bolter i en virkelig verden. Maria er et unikt konsept, men det har også å gjøre med at dette er den første store utviklingen for Wintershall Norge. Det har krevd store organisatoriske og tekniske endringer, sier Bachmann.

– Gjennom en utfordrende tid har vi klart å holde fokus på smart ingeniørarbeid og målrettet prosjektledelse. At vi har klart å få dette til så raskt og uten noen form for hendelser er en bragd for hele teamet som har vært med på å få dette til, sier han.

Maria bygges ut med undervannsinstallasjoner som blir knyttet til produksjonsplattformene Kristin, Heidrun og Åsgard B. (Ill.: Wintershall)

Store ringvirkninger

Den tidlige oppstarten et klart bevis på at Wintershall er i stand til å levere komplekse prosjekter, mener adm. dir. Hugo Dijkgraaf i Wintershall Norge

– I sommer boret vi noen av de mest effektive produksjonsbrønnene i historien på Haltenbanken i Norskehavet. Denne fantastiske progresjonen ville ikke vært mulig uten et godt og nært samarbeid med Statoil, som er operatør på vertsplattformene, sier Dijkgraaf.

Utbyggingen av Maria gir gode ringvirkninger for norsk industri. Flere kontrakter er allerede tildelt, blant annet undervannsproduksjonsanlegg til FMC Kongsberg og kontakten for rørlegging og undervannskonstruksjon til Subsea 7.

Rundt 90 prosent av leveransene til Maria er fra leverandører med fakturaadresse i Norge. Det er forventet at Maria vil kreve 34 000 årsverk fordelt over feltets levetid.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen