Vil teste innovative klimaløsninger på Svalbard

Zerokonferansen 2018: Svalbard står i en unik posisjon til å drive frem klimavennlige løsninger som også kan gagne lokalbefolkningen og eksporteres til andre lokasjoner.

For at løsningene på Svalbard skal bli ledende innenfor dette feltet er man avhengig av å drive arbeidet fremover i et større tempo.

I Longyearbyen er energiforbruket om vinteren over 600 kW per kvm, mot 340 kW per kvm for hus på fastlandet. Noe av forklaringen er at byggeteknisk forskrift ikke gjaldt på Svalbard før i 2012. I dag kommer både strøm og fjernvarme på Svalbard fra Norges eneste kullkraftverk. Kullkraften skal fases ut og må erstattes av en annen energi. I Norge 203040 mener man dette er en ypperlig anledning til å gjøre Svalbard til utstillingsvindu for ny teknologi og klimaløsninger – noe som var tema for en av sesjonene på Zerokonferansen.

Norge 203040 er en koalisjon av 21 store selskaper og fem organisasjoner med en felles visjon om å bidra til Norges klimamål med 40 prosent kutt innen 2030, gjennom blant annet å utvikle nye grønne forretningsmuligheter. En av koalisjonens piloter jobber mot en visjon om et utslippsfritt Svalbard. Flere av selskapene i koalisjonen ønsker å bidra spesielt til at Svalbard skal bli et utstillingsvindu for gode løsninger, og konkrete prosjekter som vil lede Svalbard mot et nullutslippssamfunn.

Glava vil bidra til å tette eksisterende bebyggelse (som er dårlig isolert) med nytt byggeteknisk fasadesystem Snøhetta ser på mulighetene for å sette opp et powerhouse – et bygg som produserer mer energi enn det bruker. Hurtigruten har elektrisk fatbikes for ekspedisjoner sommerstid, og bestiller når elektriske snøscootere.

Hus i Longyearbyen har nesten dobbelt så høyt energiforbruket om vinteren som hus på fastlandet.

Statkraft ser på flere energiløsninger med flytende hydrogen, komprimert hydrogen, metanol og amonniak (som kan produseres i Finnmark)

Selskapet Hyon mener batteripakker på lektere kan være idé. I sommersesongen kan de brukes for cruiseskipene når de skal buksere seg inn Geirangerfjorden, mens de kan bidra til lys og varme på Svalbard om vinteren.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen