Milliarder i verdiskaping fra norsk romnæring

Romsektoren utvikler seg i rakettfart, og nå legger regjeringen frem en ny stortingsmelding om norsk romvirksomhet.

Norsk romnæring selger varer og tjenester for om lag 8 milliarder kroner i året, hvorav 70 prosent er eksport.

– Romvirksomhet bidrar til verdiskaping i norsk økonomi. Regjeringen vil arbeide videre for det romrelaterte næringslivet og for at bedriftene skal kunne konkurrere om internasjonale kontrakter, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den årlige totalbevilgningen til romvirksomhet i statsbudsjettet ligger på om lag 1,5 milliarder kroner.

Jordnære formål

I dag la regjeringen frem «Høytflyvende satellitter – jordnære formål. En strategi for norsk romvirksomhet». Stortingsmeldingen beskriver regjeringens mål og strategi for sektoren.

– Norges romsatsing handler ikke om astronauter og raketter, men om å løse store samfunnsutfordringer. Avansert romteknologi gir oss treffsikre skred- og isvarsler, avdekking av miljøkriminalitet, styrking av søk- og redningstjenester og klima- og miljøkartlegging. Derfor er denne meldingen viktig, sier Røe Isaksen.

Utviklingen i global romvirksomhet går raskt, og regjeringen vil legge til rette for at Norge henger med i romkappløpet.

Kraftig vekst

Teknologiske nyvinninger som småsatellitter og rimeligere oppskytningsløsninger gir kostnadsbesparelser og økt fleksibilitet, og produsenter av satellittbaserte produkter og tjenester opplever kraftig vekst. De norske småsatellittene er spesialtilpasset norske brukerbehov og prisen er en brøkdel av hva det tradisjonelt har kostet å få på plass disse tjenestene.

Norge har spesielt stor nytte av satellittbaserte tjenester, som følge av blant annet spredt befolkning, store havområder og stort innslag av naturressursbasert næringsvirksomhet og maritim transport, sier næringsministeren.

Sikkerhet og beredskap

Utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske interesser i det yre rom er også av stor betydning når det gjelder å ivareta sikker og stabil tilgang til satellitt-tjenester.

– Satellitter er nå grunnleggende infrastruktur på linje med veier, elektrisitetsforsyning og bredbånd. Derfor må norske interesser sikres på dette området også, sier næringsministeren.

Bilde: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen