Moderne nevrovitenskap i en ledelseskontekst

Hjerneforskningen er i rivende utvikling, og de siste tiårene har gitt oss mye kunnskap om hjernen. I sin nye bok Hjernemysterier. Å lede seg selv og andre forteller Kari J. Kværner om hjernens nøkkelrolle i ledelse.

Boken handler om hvordan hjernen får oss til å fungere – som ledere, medarbeidere og i team. Ny kunnskap gjør det mulig å forstå hvorfor vi selv og andre omkring reagerer og handler som vi gjør.

– Jeg brenner for å dele hjernekunnskap som kan hjelpe oss å forstå ledelse, medarbeiderskap og endring, det er min motivasjon for boken. For meg har det hjulpet å forstå hvorfor jeg reagerer som jeg gjør og hvorfor jeg lykkes den ene gangen og feiler den neste selv om jeg har samme strategi for å få det til, innleder Kværner.

Boken er i salg fra i dag, tirsdag 25. februar og lanseres på et arrangement 19. mars.

Varig endring er mulig og handler om vedvarende innsats for å automatisere rutiner og etablere vaner. Heldigvis har hjernen stor endringskapasitet. Det betyr at det er mulig å lede oss selv og andre på nye måter, det har jeg selv erfart. Den viktigste oppgaven er å skape mening i situasjoner slik at beslutninger lar seg gjennomføre, ikke beslutningen i seg selv, sier hun.

Moderne nevrovitenskap har gitt oss «hjernens mikroskop». Når vi med hjerneskanning og nye metoder kan studere hjernen mens vi gir folk oppgaver, kan vi se hvordan hjernen fungerer fysisk mens aktivitetene utføres, enten det gjelder hva som påvirker våre handlevaner, idrettsprestasjoner eller hvordan makt utøves i situasjoner under press. Bokens sentrale begrep, nevroledelse, er kunnskap om hjernen satt i et ledelsesperspektiv.

Toppbilde: Kari J. Kværner er lege, leder, gründer og Norges første kvinnelige professor i øre-nese-hals-medisin.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen