NTNUs dypeste laboratorium åpnet i Trondheimsfjorden

Den første ladestasjonen av sitt slag er nå installert på havbunnen på 365 meters dyp. Åpning av testsenteret foregikk fredag 24. mai under Equinors 25 årsjubileum for etableringen av forskningssenteret.

Her kan teknologiselskaper fra hele verden få testet ut sine undervannsdroner og annet relevant subseautstyr. Første bruker er Eelume fra Trondheim med sin slangerobot.

Ladestasjonen realiseres gjennom et samarbeid mellom NTNU og Equinor. Det nye testsenteret er nå klart til å teste ut og kvalifisere denne og andre teknologier for industriell utrulling på norsk og internasjonal sokkel. En slik ladestasjon kan revolusjonere utviklingen og bruken av undervannsdroner og andre undervannsfarkoster.

Den vil gi fremtidens «vaktmestere på havbunnen» mulighet til å bo permanent på havbunnen nær undervannsinstallasjonene. Permanent neddykkede undervannsdroner er grensesprengende teknologi utviklet i samarbeid mellom blant annet Equinor, Blue Logic, Eelume, NTNU og andre.

Det kommer til å gi betydelige kostnadsreduksjoner med raskere responstid og mindre utslipp av CO2, NOX og SOX. Dessuten bidrar dette til betydelig økt driftsregularitet og sikkerhet, og dermed lønnsomhet for brukerne innenfor olje- og gassindustrien.

Flere aktører i havrommet

Også andre bransjer, som fiskeoppdrett, skipsfart og offshore vindkraft, kan få stor nytte av undervannsdroner i fremtiden.

I forbindelse med åpningen presenteres også NTNU AMOS’ og Equinors samarbeid innen utvikling av ny droneteknologi som spenner seg fra verdensrom, gjennom luft, til havbunnen. Teknologi som legger til rette for et samspill mellom droner og sensorer som vil gi oss et mye mer komplett bilde av de systemene og områdene vi ønsker å undersøke.

Samarbeidet mellom NTNU og Equinor har også vært ledende innen utvikling av metodikk og teknologi for kartlegging og overvåking av marint miljø inkludert økosystemer.

Videoen viser et konsept hvor to quad-rotor droner «fanger» en fixed-wing drone og tar den ned til skipet eller installasjonen den skal lande på. NYNU AMOS UAV

Bilde: På ladestasjonen på havbunnen i Trondheimsfjorden kan teknologiselskaper fra hele verden få testet ut sine undervannsdroner. Første bruker er Eelume med sin slangerobot.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen