Struktur og kultur hindrer tverrfaglig forskning

Tverrfaglig forskning er nødvendig for å kunne løse de store samfunnsmessige utfordringene og legge til rette for gjennombruddsforskning, men det er mange barrierer for å utføre slik forskning.

International Advisory Board (IAB) er et nytt, internasjonalt og uavhengig rådgivende styre bestående av internasjonale forskningseksperter som er utnevnt av Forskningsrådet for å gi råd om norsk forskning og innovasjonspolitikk. Det nye rådgivningsutvalget har nå kommet med sine første anbefalinger.

International Advisory Board er et verktøy for at forsknings-Norge skal bli enda bedre, sier adm. dir. John-Arne Røttingen i Forskingsrådet.

Det nye internasjonale rådgivningsutvalget ledes av Georg von Krogh, som er professor ved ETH Zürich, og nå lanseres den første policy-briefen fra IAB, som tar for seg tverrfaglighet.

Norge trenger forskning, men nylig gjennomført studie viser at de viktigste utfordringene for å gjennomføre tverrfaglig forskning i Norge oppfattes å være:

  • Utdanningenes disiplinære organisering, noe som resulterer i mangel på tverrfaglig kompetanseutvikling
  • den disiplinære organisering av universiteter (for eksempel fakulteter) og tilhørende administrative og finansielle systemer
  • forskjeller i begrepsforståelse, normer og metodiske krav mellom disipliner
  • vanskeligheter med å publisere tverrfaglig forskning i topprangerte tidsskrifter.

IAB anbefaler at det tas aktive grep for å legge bedre til rette for tverrfaglig forskning i Norge. De peker på tre hovedområder hvor det er behov for tiltak: forskningsvurdering og finansiering; utdanning og karriere; og institusjoner og kulturer. Forskningsrådet, universitetene og regjeringen utfordres hver på sine områder. Utvalget peker blant annet på at vi trenger å re-tenke utdanningssystemet vårt, at det i større grad må tilpasse seg verden utenfor akademia, med mer problem- eller temabasert læring. Universitetene må ta en mer offensiv holdning til etablering og organisering av tverrfaglig forskning og utdanning. Og de må revurdere hvordan de ansetter og forfremmer sine forskere – for mye fokus på vitenskapelig publisering må unngås.

Forskningsrådet må sørge for at den forskningen verden virkelig trenger er den forskningen som faktisk blir finansiert – forskning viser at jo mer tverrfaglige søknadene er jo mindre sjans har de til å få penger. Her trengs det tiltak mener utvalget.

– IAB peker på viktige utfordringer og endringsbehov. Forskningsrådet vil nå invitere til dialog med sektoren om hvordan disse anbefalingene kan tas videre sier Røttingen.

TOPPBILDE: Georg von Krogh leder det nye internasjonale rådgivningsutvalget. (FOTO: zvg / ETH Zürich)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen