Ti nye næringsklynger skal gi økt verdiskaping

Siva, Norges forskningsråd og Innovasjon Norge har avslørt de ti nye miljøene som blir tatt opp i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Mange av dem satser tungt på fornybar energi og nye, bærekraftige løsninger.

– Jeg vil gratulere de nye klyngene! Vi vet at bedrifter som er med i klynger jobber mer på tvers, har høyere sysselsetting, økte salgsinntekter og større verdiskaping enn bedrifter som ikke er med i klynger. De er med på å skape og trygge arbeidsplasser i hele landet, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi må være ett skritt foran konkurrentene våre. Næringsklyngene bidrar til samarbeid, utveksling av kunnskap og innovasjon. De styrker den regionale utviklingen, og legger grunnlag for etablering av nye arbeidsplasser og bedrifter. Vi har derfor store forventninger til klyngene som er tatt opp i programmet, ytret kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Tre nye Norwegian Centres of Expertise (NCE)

Tre av klyngene går inn som NCE. NCE Heidnerhar 49 medlemmer, der 35 er bedrifter. Teknologiområdene er genetikk, bioteknologi, bærekraftig fôr og bioraffinering. Medlemsbedriftene holder til i innlandet, og hovedsete for klyngen er på Hamar.

NCE Blue Legaseai Ålesund har 41 medlemmer fra hele landet og representerer hele verdikjeden, fra trålere til bedrifter som produserer sjømat. Hovedmålet er å øke utnyttelsen av ressursene, og å øke verdiskaping og lønnsomhet for norsk fiskerinæring og tilgrensende industri.

Finance Innovationhar 60 medlemmer innenfor bank, finans, forsikring, teknologibedrifter, oppstartsbedrifter, konsulentvirksomhet, akademia og investorer. Finance Innovation ønsker å utvikle fintech til å bli en ny norsk eksportnæring og holder til i Bergen.

Syv av de nye klyngene går inn i Arena-programmet. Fornybarklyngenmed base i Trondheim, Arena Ocean Hyway Clusterfra Sogn og Fjordane,

SAMS (Sustainable Autonomous Mobility Systems) fra Buskerud og Vestfold, Industrial Green Techi Telemark, Norwegian Energy Solutionsog Norwegian Offshore Windbegge Rogaland samt Betongklyngen N3Cmed 43 medlemmer fra Trøndelag, Nordland og Troms.

De nye klyngene ble offentliggjort av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og de administrerende direktørene i det tre organisasjonene bak klyngeprogrammet. Fra venstre: Forskningsrådets John-Arne Røttingen, Ingrid Riddervold Lorange fra Siva og Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge. (Foto: Tom Hansen, Innovasjon Norge)

I tillegg forlenges et Arena-prosjekt som allerede er i programmet med to år. Arena Torsk bidrar til økt verdiskaping ved å sikre at fersk torsk av høy kvalitet er tilgjengelig for bearbeiding og salg hele året. Klyngens hovedsete er Myre i Vesterålen.

Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters har nivåene Global Centres of Expertise, Norwegian Centres of Expertise og Arena. Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet finansierer programmet.

For mer informasjon, se http://www.innovationclusters.no/om-nic/

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen