Avansert autonomt fartøy for effektiv miljøovervåking

Akvaplan-niva har gått til anskaffelse av det ubemannede Otter Pro fra Maritime Robotics. Fartøyet vil gjennomføre kompliserte overvåkingsprosjekt langs kysten og i innsjøer.

Otter Pro er 2 m langt og veier 75 kg. Det fjernstyres fra en pc eller mobil, og kan utstyres med en rekke avanserte måleinstrumenter, alt etter oppdragets formål.

Otter drives av elektriske motorer og er svært stillegående, noe som gir bedre kvalitet på målinger. Anvendelsen av et fjernstyrt fartøy gir også lavere kostnader sammenliknet med bruk av bemannet båt. Otter er modulbasert og kan derfor lett pakkes i en bil for transport til aktuell lokasjon. Dette gir økt fleksibilitet i gjennomføring av oppdrag.

Gir økt kapasitet

Typiske oppgaver for bruk av Otter er gjennomføring av nøyaktig dybdekartlegging som tilfredsstiller Kartverkets tekniske spesifikasjoner i innsjøer eller kystnære havområder. En Otter kan også lastes med sensorer for kartlegging av hydrografiske variabler som saltholdighet, temperatur, oksygen, og partikler i vannmassene. I tillegg kan den anvendes til å overvåke algeoppblomstringer gjennom målinger av fluorescens i vannmassene. Ved å montere avanserte ekkolodd på Otter kan man også overvåke fisk og dyreplankton. Ved bruk av en fjernoperert vinsj kan målingene gjennomføres fra vannoverflaten og til bunnen av en innsjø eller i grunne havområder.

Slik ser datafangst ut i kontrollstasjonen til det Otter Pro. Her har operatøren full kontroll over fartøyet og alle dens sensorer.

FoU-sjef Guttorm Christensen og fagsjef digitale løsninger Lionel Camus ved Akvaplan-niva uttaler at Otter vil bidra til økt kapasitet og evne til å gjennomføre kompliserte overvåkingsprosjekt langs kysten og i innsjøer.

– Vi er svært glade for å kunne levere et ubemannet fartøy til Akvaplan-niva sin nye satsning. Løsningen er et godt utprøvd produkt som vi er trygge på vil bidra til en betraktelig økning i deres operasjonelle kapasitet, sier salgssjef Kristoffer Fortun i Maritime Robotics.

– Otter Pro vil også bidra til redusert risiko for de ansatte, kutte operasjonskostnader og redusere klimaavtrykket per operasjon. Vi ser at markedet for ubemannede fartøy virkelig begynner å bevege seg fra visjon til virkelighet, og vi i Maritime Robotics er veldig glade for at Akvaplan-niva nå ønsker å ta del i denne reisen sammen med oss.

Toppbilde: Akvaplan-niva’s nyinnkjøpte autonome fartøy «Otter Pro» er produsert av Maritime Robotics

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen