Broodstock Capital kjøper halvparten av aksjene i Åkerblå

Målet er å utvikle enda bedre tjenester for selskapets kunder gjennom å styrke kompetansemiljøet og satsningen på FoU, samt trappe opp Åkerblås internasjonale satsning. 

Åkerblå (tidligere Havbrukstjenesten) leverer rådgivnings- og sertifiseringstjenester innen fiskehelse, miljø og teknisk drift, primært til oppdrettsaktører. De tilbyr også tjenester til brønnbåt- og servicebåtnæringen, legemiddelindustrien, forsknings- og undervisningsinstitusjoner samt offentlig sektor.

Åkerblå er det eneste selskapet i verden som har akkreditering på fiskehelsekontroll, og eneste i Norge som har akkreditering innen både fiskehelsekontroll, miljøundersøkelser og tekniske tjenester.

– Åkerblå er en kompetansebedrift som har lykkes med sin strategi med lokal tilstedeværelse der kundene er. Virksomheten har evnet å bygge sten på sten, år etter år, og vi er stolte av å få komme inn i selskapet. Broodstock Capitals strategi er å investere i markedsledere i nisjer av leverandørindustrien til sjømatnæringen og eie og utvikle virksomheter i partnerskap med gründere og ledelse. Investeringen i Åkerblå representerer derfor kjernen av hva vi ønsker å være, sier Simen Landmark, partner i Broodstock Capital.

Dagens eiere med videre

Åkerblå har omtrent 85 ansatte fordelt på 13 avdelingskontorer langs store deler av norskekysten, med hovedkontor på Frøya i Trøndelag. I 2018 omsatte virksomheten for omtrent 100 millioner kroner, med et positivt driftsresultat som marginmessig forventes å være på linje med foregående år.

Broodstock Capitals investering består av en kombinasjon av kjøp av aksjer samt innskudd av kapital for å tilrettelegge for videre utvikling og vekst, både i Norge og internasjonalt. Dagens eiere og Broodstock Capital har gjort tilgjengelig totalt 20 millioner friske kroner i Åkerblå.

Etter at transaksjonene er gjennomført vil Broodstock Capital eie halve selskapet. Den andre halvdelen innehas av nåværende eiere Arild Kjerstad, Asgeir Østvik og Roger Sørensen. Roger Sørensen fortsetter i rollen som daglig leder i selskapet.

– Med Broodstock Capital på laget får vi tilførelse av både kompetanse og kapital. Det gir oss mulighet til å investere enda mer i fagkompetanse, FoU og systemutvikling som skal komme kundene våre til gode. Vi ønsker blant annet å digitalisere enda flere av tjenestene våre, slik at kundenes data kan gjøres enda lettere tilgjengelig for dem, sier Roger Sørensen.

Åkerblå er det eneste selskapet i verden som har akkreditering på fiskehelsekontroll.

Sørensen viser blant annet til at selskapet nylig opprettet en dedikert FoU avdeling for å bli en enda mer attraktiv samarbeidspartner for industri, næring universiteter og forskningsinstitusjoner.

– Vi skal også trappe opp satsningen på de dyktige fagfolkene våre, både gjennom ytterligere kompetansehevende tiltak og utvikling av ny teknologi innen alle våre tjenesteområder, legger Roger Sørensen til.

Skal satse internasjonalt

I dag er brorparten av Åkerblås virksomhet tilknyttet den norske akvakulturnæringen. Utenfor Norge har selskapet aktivitet på Island samt i Canada og Spania. Med nye eiere på laget er ambisjonen å trappe opp den internasjonale satsningen.

– Kompetansen og systemene Åkerblå besitter er overførbare til andre akvakulturmarkeder. Vi har derfor som ambisjon å bygge opp verdens ledende kompetansemiljø innen kunnskapsbasert havhelse. Broodstock Capital har betydelig internasjonal aktivitet gjennom våre porteføljeselskaper. Vi ser for oss at Åkerblå skal kapitalisere på dette nettverket for å raskest mulig komme inn i nye markeder samt ytterligere styrke tilstedeværelsen i landene virksomheten allerede er tilstede i, sier Håkon Aglen Fredriksen, partner i Broodstock Capital.

Håkon Aglen Fredriksen og Simen Landmark i Broodstock Capital går inn som nye styremedlemmer i Åkerblå. Pål Kristian Moe, partner i det Trondheim-baserte rådgivingsselskapet Impello Management, blir ny styreleder i selskapet, mens Arild Kjerstad og Asgeir Østvik fortsetter som styremedlemmer.

Broodstock Capitals fond fokuserer utelukkende på investeringer i små- og mellomstore virksomheter innen sjømatnæringen generelt og i leverandørindustrien spesifikt. I tillegg til investeringen i Åkerblå er Broodstock Capital inne på eiersiden av vaskerobotleverandøren MPI, RAS-leverandør Billund Aquaculture, softwareselskapet Maritech Systems og vannbehandlingsaktøren NP Innovation.

Toppbilde: Broodstock Capital ønsker å styrke kompetansemiljøet i Åkerblå.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen