Bruk av rognkjeks som rensefisk mot lakselus fungerer

Kjemisk behandling av lakselus i oppdrettsnæringen er et stort og alvorlig miljøproblem, men nå kan en løsning for sterkt å få redusert problemet være på vei.

Bruk av rensefisk for å kontrollere lakselus på oppdrettslaks har eksplodert det siste tiåret. I 2006 ble det anvendt 700 000 rensefisk i norsk oppdrettsnæring. I 2015 var antallet økt til 26.5 millioner fisk og i dag produseres 30 millioner individer av rognkjeks alene.

Nå bekrefter en ny studie at denne biologiske rensemetoden virker og at den bidrar til å begrense bruken av kjemiske midler.

Akvaplan-niva har gjennomført stor-skala forsøk i samarbeid med Lerøy Aurora på deres oppdrettslokalitet, Solheim. Dette er første studie som bekrefter at funn i små-skala lar seg replikere i stor-skala merder (130 m, ca. 200 tusen laks i hver merd og fra 8-16 tusen rognkjeks i hver merd).

Studien viser at rognkjeksen bidrar til å holde lusenivået nede slik at lusenivåene ikke blir et problem før langt ut på sommeren. Dette betyr i praksis at rognkjeks bidrar til at oppdretterne ikke behøver å anvende kjemiske avlusingsmidler på våren.

Link til artikkel i Biology Open som beskriver resultatene fra studien.

Bilde:
Prosjektleder Albert K. D. Imsland (FoU-sjef akvakultur, Akvaplan-niva)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen