Skal sørge for et lusefritt laksefengsel

For noen uker siden ble den første laksen sluppet ut i en ny merd nord i Trøndelag. Prototypen heter Aquatraz og skal være helt rømningssikker.

Med not i stål og vannstrøm inkludert skal merden være like rømningssikker som Alcatraz – og forhåpentlig mer lusefri.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) skal holde øye med lusa og vannmiljøet i merden.

– Det er stas og veldig artig å få være med på dette prosjektet, sier forsker Sara Calabrese ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Luseskjørt i stål

Aquatraz er et samarbeid mellom oppdrettsselskapet Midt-Norsk Havbruk og Seafarming Systems. Merden er 18 meter dyp, 160 meter i omkrets og har en utforming som ikke er testet før. Den kan heves, får vannforsyninger fra dypet og har et skjørt i stål.

– De åtte første meterne under vann er merden omkranset av en tett vegg. Det skal hindre lus i å komme inn til laksen. Lusa pleier nemlig å holde seg øverst i vannet, forklarer Calabrese som har doktorgrad i semilukket oppdrettssystem.

Luseskjørt i stål skal hindre rømming og sørge for at lus og alger ikke kommer inn i merden. (Foto: Fosen Yard)

Veggen – luseskjørtet – er i stål og blir ikke deformert av mekanisk påvirkning, som er tilfellet med andre luseskjørt. Da blir det heller ikke lekkasje av vann – med lus og alger – inn i merden.

– Målet er å holde lusa ute. Vi skal sammenlikne forekomst av lus, alger og maneter i Aquatraz-merden, i tilstrømmende vann og i en konvensjonell merd for å undersøke effekten av stålveggen, sier Calabrese.

NIVA skal også undersøke resultatene for vannkjemi, temperatur, oksygeninnhold og vannstrøm. Ved å sammenlikne velferd, helse og vekst hos fisken i den nye merden og den konvensjonelle merden skal forskerne vurdere hvor stor effekt vannkvalitet og anleggstekniske løsninger har for laksen og for forekomsten av lus.

Vann fra dypet og laksetrim

Vannkvaliteten i merden er avhengig av en rekke faktorer, som hvor dypt skjørtet går, og hvor vannmassene kommer fra, hvor mye fisk er det i merden, og hva slags fôring de får. Dessuten spiller vind, nedbør og lagdeling i vannet inn på vannkvaliteten i merden.

En pumpe gir god vanntilførsel fra bunnen slik at fisken får trimmet seg. (Foto: Midt-Norsk Havbruk)

I Aquatraz skal de kontrollere flere av de ytre faktorene. Vannet blir pumpet opp fra havbunnen og satt i sirkulasjon i merden. Siden vann fra større dyp inneholder mer oksygen enn vann ved havoverflaten, får laksen i oppdrettssystemet mer oksygenrikt vann enn om vannforsyningen bare hadde vært passiv transport gjennom noten. Vanntilførselen fra bunnen gjør også at temperaturen i heile merden blir jevnere. Pumpen sørger dessuten for at det blir optimal strøm slik at fisken får trimmet seg.

– Det blir spennende å se hvilken effekt strømsetterne har på vannkvaliteten, og hvor forskjellig det blir fra den konvensjonelle merden, sier Calabrese.

Flere nye Aquatraz-merder på veg

Dette er den første av fire Aquatraz-merder som er planlagte og flere skal det bli. Nummer to er allerede under produksjon på Fosen Yard. Den skal slepes opp til søster-merden i Eiterfjorden så snart den er ferdig rundt årsskiftet. Vannmiljø-overvåkingen til NIVA skal bidra til at hver nye Aquatraz-merd blir litt bedre enn den forrige.

Lærling Sigrid Rosenvinge Moe i Midt-Norsk Havbruk er begeistret over Aquatraz. (Foto: Sara Calabrese, NIVA)

– Vannet er for fisken som luften for oss – altså helt avgjørende. Derfor er god kvalitet på vannmiljøet avgjørende for fiskehelse og -vekst. Vi vil systematisk sammenlikne ny teknologi med konvensjonelle metoder, og deretter forbedre teknologi og rutiner basert på resultatene. Derfor er Aquatraz et viktig prosjekt på veien mot å takle noen av de største utfordringene i oppdrettsnæringen i dag, nemlig lus, laksedød og rømning, sier Calabrese.

Toppbilde: En rømningssikker merden slepes ut til Eiterfjorden i Trøndelag.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen