108 terabits per sekund mellom USA og Danmark

Havfruen, en ny transatlantisk, undersjøisk fiberkabel på over 7000 kilometer som skal knytte sammen Esbjerg i Danmark med New Jersey på USAs østkyst. Forbindelsen forventes å settes i drift innen utgangen av 2019.

Havfrue-kabelforbindelsen får en kabelkapasitet på 108 Tbps (terabits per sekund), og løsningen vil være skalerbar til enda høyere kapasitet med neste generasjons SLTE-teknologi.

Den irske operatøren Aqua Comms har etablert et konsortium med navnet Havfrue, som blant annet består av Bulk Infrastructure og Facebook. Den nye direkte dataforbindelsen skal fordoble dagens datakapasitet mellom Danmark og USA.

– Behovet for hyperskala-kapasitet og en forbindelse mellom Nord-Amerika og Nord-Europa er påtrengende. Kombinasjonen av de undersjøiske kabelsystemene AEC-1 og AEC-2 vil gi pålitelighet og robusthet i en tid der den digitale økonomien vokser med meteorfart i Skandinavia, sier Nigel Bayliff, Chief Executive Officer i Aqua Comms.

AquaComms har tidligere bygget AE Connect-1 fra New York via Killala i Irland til Dublin og London. Denne forbindelsen blev satt i drift i januar 2016.

Knytter sammen store datasenter-hubs

TE SubCom skal legge det nye undersjøiske kabelen på tvers av Atlanterhavet. Forbindelsen forventes å være i drift ved utgangen av 2019. Havfrue-forbindelsen får en kapasitet på 108 terabits per sekund (Tbps). Til sammenligning har Microsoft og Facebook trukket et transatlantisk kabel fra Virginia i USA til Bilbao i Spania med en kapasitet på 160 terabits per sekund, noe som tilsvarer 71 millioner videostrømmer i høy oppløsning (ved 2254 kilobit per sekund).

Planen er at Havfrue-kabelen skal knytte sammen store datasenter-hubs i USA og Irland med Skandinavia.

– Den nye forbindelsen vil uten tvil styrke vår posisjon som et attraktivt sted for å investere i nye datasentre, sier Henrik Hansen, direktør for Datacenter Industrien.

– Danmark står allerede sterkt på parametere som stabil elforsyning med en høy andel av fornybar energi, stabile natur- og samfunnsforhold. Vi har god infrastruktur, velutdannet befolkning, et relativt kjølig klima samt et unikt fjernvarmesystem som kan utnytte overskuddsvarmen fra de store datasentre, sier Hansen.

Bilde: Danmark og USA knyttes sammen gjennom Havfruen,  en undersjøisk fiberkabel på over 7000 km.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen