Delingskulturen skal gjøre oss verdensledende på it-kompetanse

Fremtidens kontorer må tilby fleksibilitet og være tilrettelagt for samarbeid og utveksling av kompetanse. I kompetansehuset Rebel tvinges leietakerne til kunnskapsdeling.

Midt i Oslo sentrum, på området til gamle Televerket, skape det som skal bli Norges kraftsenter for deling av IT-kompetanse. Rebel blir en unik møteplass som legger til rette for kunnskapsdeling, og samarbeid mellom næringsliv, offentlige virksomheter, fagmiljø og akademia.

Hvorfor er deling så viktig?

– I it og teknologi skjer endringene veldig hurtig, måten man lager software har så høy endringstakt at man hele tiden må jobbe en del med egen kompetanse for å kunne henge med, sier adm. dir. i The Rebel AS, Carl J Onstad.

– Andre bransjer kan lære av delingskulturen i it-bransjen – der gir kompetansedeling kredibilitet, sier han.

Foredler delingskulturen

Rebel er en videreutvikling av Teknologihuset på Bislett – en stiftelse som har sprunget ut i fra det frivillige fagmiljøet innen IT. Dette er et sted der ulike fellesskap og grupper kan komme og avholde sine fagmøter gratis.

– Teknologihuset er på en måte it-bransjens fritidsklubb, sier Onstad. – Her kommer utviklere og bruker fritiden sin på å bli bedre til å gjøre jobben sin. De diskuterer fag, muligheter og begrensninger.

Carl J. Onstad forklarer hvordan huset skal fungere med ulike møterom og co-workingsområder. (Foto: Eirik Iveland)

Mer enn 75 sponsorer gjør det mulig å drive konseptet. Over 60 communities holder til på Teknologihuset, og hver kveld er det en rekke fagmøter som tar for seg tema som metoder og programmeringsspråk.

Onstad synes det er helt greit at de bruker noe av fritiden sin på jobbrelaterte aktiviteter.

– Mange av de som kommer hit er ekstremt opptatt av faget sitt. Men de møtes i communities over en matbit eller en øl, man sosialiserer samtidig som man prater fag. Og det er viktig.

Rebel U2 AS er etablert som leier og skal drive huset. Selskapet blir et joint venture-foretak, eiet 50/50 av Entra Eiendom og The Rebel.

– Entra har erfaring, fra blant annet Media City Bergen, og vet hvordan man bygger et hus som legger til rette for dette. Det var ingen andre aktører som var så fremoverlent og hadde den erfaringen vi trengte, så valget på samarbeidspartner var derfor enkelt, sier Onstad.

Huset får et nytt atrium slik at man ser at det er aktivitet. (Illustrasjon: Rebel/MAD)

Sonja Horn er direktør for eiendomsforvaltning i Entra. Hun forteller i en pressemelding at bygningen og utleiemodellene vil bli skreddersydd etter konseptet og behov til kundene. – De fysiske arealene er utformet for å stimulere til samarbeid mellom aktørene på huset med gode uformelle sosiale møteplasser som inviterer til dialog, sier Horn.

Fleksible leiekontrakter

Rebel får 1500 «faste» arbeidsplasser, i tillegg kan man ha opp til 800 personer på konferanse. Tårnet vil ha kontorer, co-working-etasjer, private office for et firma, eller man kan leie en hel etasje.

– Vi mener at fremtidens kontorer/næringseiendommer både må tilby fleksibilitet (skalerbarhet) og være tilrettelagt for samarbeid og kunnskapsdeling. Bedriftene skal kunne vokse på huset.

Det blir ingen lange kontrakter. For en hel etasje er bindingstiden minimum et år, for én enkelt arbeidsplass må man leie minst en måned.

– Vi går over fra den tradisjonelle leiemodellen til en mer fleksibel løsning, hvor kundene flytter rett inn i ferdig møblerte lokaler. Rebel er et full-service-produkt som møter behovet for økt fleksibilitet i en bransje som preges av raske endringer, sier Horn i pressemeldingen.

Det skal bli trivelig og være på Rebel. Parkeringskjelleren blir konvertert til aktivitetsområde, i nedkjøringen kommer husets egen bar. (Illustrasjon: Rebel/MAD)

– LINK Mobility har leid en hel etasje med 60 arbeidsplasser, men de er 110 ansatte. De har i tillegg 50 medlemskap. Konsulenter er ute store deler av de tiden. Når der er flere enn 60 på huset kan de bruke møterom og co-workingsområder. Fleksibiliteten gir god økonomi for leietakeren, sier Onstad.

– Vi har vært på mange visningsrunder rundt omkring i Oslo og Omegn – det ene anonyme corporate-bygget etter det andre. Rebel er annerledes, sier adm. dir. i Link Mobility, Ina Rasmussen, i en uttalelse.

– Dette stedet vil utfordre oss, holde oss oppdaterte og danne en utrolig kul atmosfære som et ordinært corporate-bygg ikke får til. De utfordrer oss på de områdene vi er avhengige av å være gode på – digital samhandling ettersom vi vokser på tvers av landegrenser og kontinent, sier hun.

Viderefører delingstanken

Initiativtakerne vil videreføre kjerneideen fra Teknologihuset i Rebel, der teknologer kan jobbe tett på og sammen med andre teknologer. Ambisjonen er at vi skal være med å gjøre Norge verdensledende innen it-kompetanse.

– Kompetanseutvikling er ryggmargen i konseptet, og dag-til-dag kompetanse er viktig. Det blir åpne fagmøter hver kveld, leietakerne får «Kompetanse a la Carte», mener Onstad.

– Og leietakerne blir også tvunget inn i konseptet?

– De som leier kontorplass må hold minst to fagseminar per år. De fleste gjøre det gjerne, noen som ikke er vant til dette må dyttes litt i gang.

– Andre bransjer kan lære av kulturen i it-bransjen – der gir kompetansedeling kredibilitet, sier Onstad. (Foto: Eirik Iveland)

 

Entra har kjøpt trekanthuset på andre siden av gaten, med tanke på å kunne skalere opp Rebel. Akademia skal inn i konseptet, og det kan være en mulig lokasjon. I en slik setting kan man komme opp med nye undervisningsmetoder.

– Hvordan undervisningen foregår er i ferd med å endres, det blir mindre av tradisjonell forelesing. Vi kan tenke at noen ser samme film over internett, så møtes de for å diskutere innhold og muligheter, sier Onstad.

– I utgangspunktet samler vi miljøer som lager software og skaper løsninger, men vi må også ha inn sensorikk- og hardwarefirma og andre som trenger softwaren. Vi skaper uformelle møteplasser der man kan ha dialog rundt konsepter. For at løsningene skal bli gode og anvendbare må vi være tett på de som skal bruke løsningene, hevder Onstad.

Rivning av gammel bebyggelse er i gang, over sommeren skal begynne å bygge. Rebel skal være innflyttingsklart  første kvartal 2021.

Toppbilde: Midt i Oslo kommer et IKT-kompetansesenter med internasjonale ambisjoner. (Illustrasjon: Rebel/MAD)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen