Denofa digitaliserer produksjonen

Næringsmiddelprodusenten Denofa tar i bruk trådløs smartsensorteknologi for roterende utstyr fra ABB for å optimalisere vedlikehold og pålitelighet i produksjonen.

Denofa er en hjørnestensbedrift i Fredrikstad som produserer ingredienser til mat og fôr av soyabønner. Produksjonen går døgnet rundt med 60 tonn i timen. En ikke-planlagt stopp kan få store konsekvenser.

For å redusere risikoen for slike hendelser satser Denofa friskt på digitalisering, såkalt Industri 4.0. Blant grepene er smartsensorer for overvåking av elektriske motorer og deltagelse i et EU-prosjekt med bruk av kunstig intelligens (AI) i vedlikeholdet.

Avverge nedetid

Målet med digitaliseringen er å redusere korrektivt vedlikehold til et minimum og derved redusere kostnader og risiko ved ikke-planlagte produksjonsstopp.

– Vi har en visjon om å få automatisk varsling når situasjonen i produksjonen avviker fra normaltilstanden slik at vi kan ta grep for å avverge nedetid, sier Ronnie Otto Bellmann, teknisk ansvarlig hos Denofa.

Trådløse smartsensorer installeres på eksisterende roterende utstyr som motorer og sender status om drift- og helsetilstand til dataskyen for analyse og aksjon.

Bellmann forteller at informasjonen for å overvåke helsetilstanden i produksjonen kan komme fra målinger som strøm, temperatur, vibrasjoner og lyd. Som en del av det digitale initiativet har Denofa tatt i bruk trådløse ABB Ability Smart Sensor for elektriske motorer.

– Sensorene formidler detaljer om motorenes tilstand og ofte om utstyret de driver, forteller Lars Fredrik Mathiesen, leder for Motion hos ABB i Norge. – Nøkkeldata som vibrasjon, temperatur, turtall og effektforbruk sendes trådløst enten lokalt til en mobil enhet eller via et aksesspunkt til dataskyen. Der analyseres dataene i en spesielt utviklet programvare.

Forutsigbar hverdag

Fra dataskyen kan informasjonen fra sensorene sendes til fabrikkens styringssystem, for enkel tilgang for operatører og vedlikeholds-personell. Informasjonen kan også deles med andre skyløsninger for bearbeiding, for eksempel i Denofas EU-prosjekt.

Pilotprosjektet med smartsensorer startet med et fåtall nøye utvalgte motorer i slutten av 2018. Denofa har allerede hatt glede av installasjonen. Etter en hendelse i produksjonen avdekket løsningen problemer med et vifteblad. Oppdagelsen gjorde at problemet kunne utbedres uten innvirkning på produksjonen. De gode erfaringene gjør at Denofa planlegger installasjon av flere slike smartsensorer.

– Vi ser for oss å ta i bruk teknologien på alle typer av utstyr, som lagre og pumper, forteller Bellmann hos Denofa. – Vi antar det vil gi oss enda bedre forutsigbarhet i hverdagen.

ABB lanserer i disse dager ABB Ability Smart Sensor for såkalte Ex-soner hvor det er eksplosjonsfare forbundet med gasser og støv. Disse sensorene kan være aktuelle for Denofa, som har om lag halve motorparken i slike soner.

Denofa har lange tradisjoner som produsent av ingredienser til mat og fôr og er en av Fredrikstads hjørnesteinsbedrifter.

Toppbilde: Denofa tar i bruk trådløs smartsensorteknologi for roterende utstyr fra ABB for å optimalisere vedlikehold og pålitelighet i produksjonen.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen