Digital minifabrikk for innovatører på Herøya

Skiensbedriften Cody bygger Norges mest avanserte og første digitale FabLab, som skal inn i Innovation Hub for gründere og innovatører på Herøya i 2021.

Nylig møttes sjefsforsker Chandana Ratnayake i SINTEF Industri og Ken André Myhra Kihle, daglig leder i maskinutviklingsselskapet Cody i Skien, til gjennomgang av Codys 3D-modellskisse av FabLab.

– FabLab blir nok veldig annerledes enn denne 3D-modellen her, men viser på en god måte de modulbaserte funksjonene i FabLab, kommenterer Ken André Myhra Kihle i Cody.

Digital «minifabrikk»

FabLab er en digital «minifabrikk», med maskinvare og digital tvilling, som Cody leverer inn i EUs storstilte satsing i Horizon2020 Factories of the Future, forskningsprosjektet, DIY4U (Do It Yourself for You), ledet av SINTEF Industri.

– Målet i prosjektet er å få til lønnsom og bærekraftig produksjon av spesialiserte produkter i mindre skala, sier Ratnayake. Han koordinerer 13 internasjonale partnere i prosjektet.

– Det finnes ikke infrastruktur for småskala og spesialisert produksjon som er lønnsom og bærekraftig i dag. Industri er bygd for volum og masseproduksjon. I prosjektet, og med Cody i spissen, utvikler vi digitalplattform og FabLabmaskin (hardware) som skal produsere personlig tilpassede produkter miljøvennlig i åpen og innovativ samskaping med forskjellige aktører, i hele øko-systemet. Framtidens produksjon er nok ikke enten store eller små fabrikker. «Minifabrikken» FabLab blir et tillegg til de store fabrikkene, tror Ratnayake.

Åpner InnovationHuB Herøya

Å få Cody FabLab inn på Herøya er første steg i SINTEF og Herøya Industripark AS sin felles satsing på å etablere og åpne en InnovationHub for gründere og innovatører i Herøya Forskningspark. 

FabLab-en, en fleksibel maskinvare bygd i moduler sammen med digitalplattformen, kan brukes til testing, prototyping og produksjon av mange forskjellige spesialiserte produkter i mindre skala.

Demonstrere personlig tilpassede produkter

– I løpet av prosjektperioden (2019-22) vil prosjektpartnere i DIY4U, deriblant det multinasjonale varehandelskonsernet Procter & Gamble, bruke FabLab til å demonstrere muligheter for å produsere personlig tilpassede vaskemidler i flytende form og i pulver, sier Ratnayake.

– Senere i prosjektet, planlagt fra neste år (2022), åpner vi for lokale og nasjonale norske bedrifter og industri, gründere og innovatører som ønsker å bruke den digitale plattformen og FabLab (maskinen) til å teste prosesser eller lage prototyper på andre produkter og idéer. Vi er også interessert i å få innspill fra bedriftene på deres behov for produkttilpassinger, spesialproduksjon og rask prototyping.

Ken André Myhra Kihle, daglig leder i Cody forklarer Fab Lab.

Sirkulærøkonomi

– Vi tenker jo at det er mange muligheter og mange forskjellige produkter å produsere i et slikt FabLab-system, kommenterer Ken André Myhra Kihle. Han nevner et spenn av produkter fra matvarer, drikke, kosttilskudd, farmasiprodukter og til gjødsel. FabLab-konseptet kan være svært nyttig i sirkulærøkonomi.

– For eksempel, i tilfeller der man tar ut stoffer fra en produksjonsstrøm for å bruke dem til noe annet, og der volumene er mye mindre, sier Ratnayake. – Et godt eksempel her på Herøya er REEtec, som har startet opp produksjon av sjeldne jordarter med råstoff hentet ut fra Yara produksjonsstrøm.

– Skreddersydde og spesialiserte produkter skal gi merverdi, «Added Value» og «Made for Me», understreker sjefsforsker og maskinutvikler, sir han.

Spesialiserte produkter

Maskinekspertene i Cody fikk oppgaven med å utvikle, bygge og levere to FabLaber, som nå i første runde skal produsere forbruksprodukter, vaskemidler, i flytende og pulverform. FabLab-ene skal plasseres og brukes henholdsvis i Innovation Hub Herøya og den andre i Storbritannia.

Samarbeidspartnere: Ken André Myhra Kihle, daglig leder i Cody (til venstre) og Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef Industri.

– Vi har laget en modulær maskinløsning som produserer, verifiserer, pakker og merker småserier av konsumvarer, personlig tilpasset den enkelte forbruker, sier Myhra Kihle.

– En digital plattform spør via en nettside om kundens behov og genererer, ved hjelp av en digital tvilling og denne informasjonen, en skreddersydd oppskrift for kunden. FabLab-maskinvaren er svært fleksibel, er bygd i moduler, kan justeres eller utvides etter behov, og kan produsere mange forskjellige spesialiserte produkter uten at man trenger å gjøre store endringer, muligens ingen, sier han.

Cody vil samarbeide mer med flere bedrifter

– Cody imponerer, dette er et godt eksempel på hvordan mindre bedrifter kan bidra inn i store FoU-prosjekter.  Samarbeid med bedrifter, slik som Cody, er noe vi ønsker mer av, sier sjefsforskeren i Sintef.

– Ser dere i Cody nye kundemuligheter?

– Ja, definitivt, sier Myhra Kihle. – Vi bygger spesialmaskiner for mange forskjellige kunder og vi tenker å bruke noe av modultankegangen i våre maskiner til andre kunder framover.

Toppbilde: Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef Industri og Ken André Myhra Kihle, leder av maskinselskapet Cody i Skien, er klare for å bygge FabLab inn i Innovation Hub i Herøya Forskningspark i 2021. Her foran Codys ferske 3D-skisse av FabLab.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen