Hvorfor Europa trenger et uavhengig sky-nettverk

Gaia-X-prosjektet har møtt mye kritikk etter at det i oktober 2019 ble lansert av den tyske økonomi- og energiministeren Peter Altmaier. Men en europeisk datasky kan være meget en god motvekt mot de amerikanske skyselskapene.

Hos Leaseweb syntes de Gaia-X prosjektet virket positivt. Skyen har lenge etablert seg som en viktig kraft i tilbudet av IT-infrastruktur. Men dominansen til amerikanske hyperscalerne har satt mange europeiske selskaper, så vel som regjeringer, i en stadig vanskeligere posisjon.

Det handler om europeisk baserte organisasjoner sin uavhengighet fra markedslederne i USA, så vel som regler og praksis der disse selskapene også behandler europeiske data. Tyskland og Frankrike gjør nå et nytt initiativ for å beskytte europeiske data bedre.

Datasuverenitet er av stor betydning

Gaia-X-prosjektet ble lansert av Peter Altmaier i oktober 2019. (Foto: Wikimedia/Rudolf Simon)

Nederland er også en viktig skyaktør, og i de kommende månedene forventes det at flere land vil komme slutte seg til for å skape et nytt suverent økosystem: Gaia-X. Prosjektet er et initiativ som tar sikte på å gi sikker og suveren europeisk datainfrastruktur. Gaia-X bør reguleres av lokale lover og være helt uavhengig av jurisdiksjonen til utenlandske regioner. Enda viktigere er at det skal implementeres av europeiske tjenesteleverandører.

Den nye plattformen er ment å eliminere mye av risikoen ved dataovervåking knyttet til skytilbudene hos dagens amerikanske markedsledere. Disse vil ikke lenger kunne overføre data til de amerikanske institusjonene, uansett hvor dataene befinner seg. Ikke overraskende er selskaper som Amazon og Microsoft kritiske til Gaia-X. Wall Street Journal rapporterer om frykt for at den nye plattformen ikke lenger vil kunne levere datatjenester på tvers av landegrensene. Det er ikke særlig sannsynlig at amerikanske leverandører vil motta Gaia-X med åpne armer.

Kjerneteknologien er allerede tilgjengelig

Tidsplanen er stram: Fra datainfrastruktur, datalagre, datapooling til utvikling av datainteroperabilitet – Gaia-X forventes å bli implementert i løpet av året. Dette høres kanskje ambisiøst ut, men det er absolutt gjennomførbart. Faktisk har det lenge vært lokale europeiske leverandører som allerede implementerer det Gaia-X lover. Det er derfor et spørsmål, blant annet, om å kombinere de ulike tilbudene til disse leverandørene under ett tak når det gjelder teknologi og markedsføring.

Uansett hvordan implementeringen til slutt blir, støtter Leaseweb Tyskland aktivt Gaia X-initiativet for å sikre opprettelsen av et paneuropeisk skynettverk. Mange lokale selskaper, der risikoen for dataovervåking lenge har vært et alvorlig problem, ønsker også aktivt å støtte den nye plattformen. Generelt forventer vi at prosjektet skal lykkes, og at resultatet av initiativet kan ha en positiv innvirkning på digitaliseringen av det europeiske markedet.

Marcus Busch er adm. dir. i Leaseweb, en leverandør av infrastruktur som tjenesteleverandør (IaaS) med en portefølje på 17 500 selskaper. Selskapet driver 19 datasentre i Europa, Asia, Australia og Nord-Amerika med et verdensomspennende nettverk på mer enn 5,5 Tbps. (Foto: Leaseweb)

Toppbilde: Den nye plattformen er ment å eliminere mye av risikoen ved dataovervåking knyttet til skytilbudene hos dagens amerikanske markedsledere. (Foto: Eirik Iveland)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen