Koronaisolering gir økt mobilbruk

Vi er sosiale vesener, når vi ikke kan besøke hverandre eller treffes på kafé ringer vi til hverandre. I følge Telenor har mobilbruken økt, og de unge prater oftere med eldre familiemedlemmer. Men bruken av mobildata har gått ned.

Mobildata har steget med gjennomsnittlig 28 % de siste årene – nå har vi for første gang registrert en nedgang.

– Mobildata var i mars 15 % ned sammenliknet med mars i fjor, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Han mener nedgangen ikke skyldes stor endring i bruk, men hvor vi bruker mobilen.

– Når folk er hjemme bruker de ikke mobildata, men kobler telefonen til trådløst hjemmenett.

Telenor regner med at sommeren i år ikke vil by  på store avvik.

– Normalt er det flere nordmenn som reiser utenlands enn det er turister som kommer hit. Og når nordmenn er hjemme bruker de mobildata i større grad enn når de er i andre land, sier Brown.

Nesten ubegrenset

Tallene ble presentert under et fysisk (!) pressetreff – der hovedpoenget var lansering av et nytt type abonnement med «ubegrenet data», tilpasset introduksjonen av 5G-nettet.

I en ny spørreundersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Telenor, sier hele 46 prosent at ubegrenset data blir viktig når 5G blir tilgjengelig. De fleste sier de vil bytte til 5G, men de tror ikke deres «mobil-adferd» vil endres i særlig grad.

Mobildirektør Ric Brown og markedsdirektør June Solbekk, i Telenor Norge lanserte abonnementet Next med 100 GB mobildata. (Foto: Martin Fjellanger/Telenor)

Telenor Next kommer i kategoriene normal, rask eller maksimal, med hastigheter opptil 10 Mbit/s, 100 Mbit/s og 300 Mbit/s på. Prisen differensierer på hastighet, men alle inkluderer opptil 100 GB mobildata.

– Etter at du har brukt 100 GB mobildata, reduseres hastigheten til 3 Mbit/s, forteller June Solbekk, markedsdirektør i Telenor Norge. – Det er mer enn nok data for de aller fleste. Og bruker du mer kan du «reloade» ved å kjøpe mer hastighet for 24 timer eller ut måneden.

– Noen begrensninger må vi. Om alle skulle kjøre all internettaktivitet over mobildata ville ikke nettet tåle det, sier Brown.

Det foregår en rivende utvikling i digitaliseringen av samfunnet, og det innebærer økte behov og nye utfordringer, spesielt innenfor sikkerhet på nett. Derfor vil alle nye abonnement fra nå av inkludere tre fordeler – Nettvern, Min Sky og Se Hvem.

– Vi er veldig opptatt av sikkerhet. Med Nettvern slipper du å bekymre deg for virusinfiserte nettsider, alle bilder og videoer lagrer automatisk i Min Sky. Med Se Hvem kan du rask se om det er Telemarketing eller andre som ringer, sier Solbekk.

Se Hvem gir automatisk nummersøk, og du kan loses til sider der du kan reservere deg mot telefonselgere. Men hemmelige nummer er hemmelige, de får du ikke se.

– Nå kommer et abonnement tilpasset fremtidens mobilbruk. Dette er et produkt kundene vil ha, sier Ric Brown.

Toppbilde: Vi forventes å bruke mer mobildata i sommer – da ferien for det meste må være i Norge.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen