Muliggjør kvantekommunikasjon over store distanser

Digitaliseringen utvikler seg, samtidig som den voksende utvekslingen av sensitive data trenger mer sikkerhet. Fellesprosjektet «Quantenrepeater.Link» (QR. (X) jobber med å etablere et kommunikasjonsnettverk basert på kvantefysikkens lover.

Økende datakraft og utsiktene til kvantedatamaskiner gjør gjeldende krypteringsmetoder sårbare. En kvantedatamaskin spesielt programmert for kodeknekking, kan overvinne vanlige krypteringsmetoder på konvensjonelle datamaskiner. Et kommunikasjonsnettverk basert på kvantefysikkens lover er en viktig tilnærming på grunn av den fysiske inntrengningssikkerheten. 

– Hvis kvantekommunikasjon skal bli en anvendbar teknologi, må den også fungere pålitelig i omfattende og langtrekkende fiberoptiske nettverk, sier Christoph Becher, professor i kvanteoptikk ved Saarland Universitet.

Kvanterepeatere for fibernett

Becher leder et nettverk av totalt 43 partnere fra vitenskap og industri som har som mål å utvikle kvanterepeatere og integrere dem i eksisterende fiberoptiske nettverk. På grunn av linjetap er kvantekommunikasjon for tiden begrenset til noen hundre kilometer. I motsetning til konvensjonell optisk kommunikasjon kan imidlertid ikke disse tapene kompenseres ved signalforsterkning. I stedet åpner kvanteforsterkere for store avstander ved å koble korte underavsnitt ved hjelp av ytterligere kvanteprosesser.

Foreningen «Quantenrepeater.Link» kommer fra forgjengerprosjektet ‘Q.Link.X’, der grunnleggende byggesteiner av kvanterepeterere allerede er utviklet. I det nye prosjektet skal disse komponentene optimaliseres og integreres i fiberoptiske testspor utenfor beskyttede laboratoriemiljøer. Hovedmålet er demonstrasjonen av en elementær kvanterepeater-strekning på opptil 100 km. Gjennom nettverkets innsats skal teknologiske hindringer overvinnes, og standardkonstruksjonen av en kvanteforsterker skal gjøres mulig i fremtiden. Prosjektet er finansiert av Det tyske utdannings- og forskningsdepartementet med vel 35 millioner euro.

Bilde: – Hvis tastene byttes ut med lyspartikler (fotoner), sikrer fysiske lover at mulige inntrengningsforsøk kan oppdages, sier Christoph Becher, professor ved Saarland Universitet. (Foto: Iris Maurer)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen