Prisvinner kan revolusjonere norsk jordbruk

Teknologiselskapet, MIMIRO, eid av TINE og Felleskjøpet Agri gikk under årets Mat og Landbrukskonferanse med sin satsing på stordata til topps i kåringen av de beste nye innovasjonene innen norsk landbruk.

Pressemelding: Gjennom 100 år har norske bønder samlet inn data om produksjonen sin. Det danner nå grunnlaget for et helt nytt teknologi- og digitalselskap eid av norske bønder.

– Med ny teknologi vil data fra fjøs og jorder automatisk bli hentet inn til en felles dataplattform som skal gi bedre beslutningsstøtte for bonden, sier direktør for Mimiro, Harald Volden.

Juryen var ikke i tvil om vinneren

Juryen var ikke i tvil om vinneren. Juryen hadde tre svært gode kandidater til vurdering. Hunton Trefiber, Saga Robotics og Mimiro var nominert til Innovasjonsprisen 2019, men de landet enstemmig på Mimiro.

– Vi mener Mimiro kan revolusjonere norsk jordbruk. Juryen har tro på at gode historiske data, kombinert med et taktskifte i mengde innsamlet data, lagring i sky og bruk av avansert maskinlæring kan bidra til å forbedre næringens konkurransekraft, sier juryleder Liv-Monica Stubholt.

Mimiro hjelper bønder med å ta bedre beslutninger

I dag lastes data automatisk inn i en skyløsning fra melkeroboter, fôringsautomater og aktivitetsmålere for helse og fruktbarhet. I fremtiden vil data også bli hentet av sensorer rundt i fjøs og jorder. Ved hjelp av teknologi som maskinlæring skal Mimiro hjelpe bønder til å ta bedre beslutninger i den daglige driften av gården.

– Basert på dataene som hentes inn fra den enkelte gård vil Mimiro gi råd i sanntid på hvordan bonden kan forbedre produksjonen, forklarer Volden.

Et enda bedre bærekraftig landbruk

Juryen mener Mimiro har potensiale til å gjøre et klimavennlig og bærekraftig norsk landbruk enda bedre.

– Gode agronomiske beslutninger vil også kunne ha betydning for næringens klima- og miljøregnskap. En frisk ku som spiser riktig mengde fôr av høy kvalitet, vil produsere mer kjøtt og melk. Det gir også lavere klimagassutslipp, sier Stubholt.

Bilde: Foran står Harald Volden, daglig leder i Mimiro. Bak står juryleder Liv-Monica Stubholt, Ola Hedstein, adm. dir. i Norsk Landbrukssamvirke og landbruksminister Bård Hoksrud.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen