Samarbeidsavtale om utvikling av tomt for datasenter

Green Mountain og Tore Kalberg har i dag inngått en samarbeidsavtale med hensikt om å utvikle et område av hans landbrukseiendom på Kalberg til fremtidig datasentervirksomhet. Det ca. 250 mål store området ligger strategisk plassert i forhold til den kommende Fagrafjell trafostasjon.

Selv om kommuneplanen ikke er endelig vedtatt er Green Mountain i dialog med flere internasjonale kunder som viser interesse for området. Det er derfor viktig at samarbeidet starter allerede nå for å være klare hvis endelig regulering vedtas.

Den beste plassen

Green Mountain har datasentervirksomhet på flere lokasjoner i Norge har et sterkt ønske om å utvide sin virksomhet i Norge. Datasenterbransjen globalt er i sterk vest og Green Mountain opplever massiv interesse fra internasjonale aktører som vurderer Norge som vertsland for sine databehov.

– For å ikke risikere å miste disse mulighetene er det avgjørende for Green Mountain å sikre seg egnet areal for videre vekst. Det er derfor vi inngår dette samarbeidet med grunneier Tore Kalberg nå. Slik vi ser det er hans tomt den som raskest kan gjøres utbyggingsklar, sier CEO i Green Mountain, Tor Kristian Gyland.

Green Mountain har lenge omtalt Kalberg som den beste plassen i Norge å etablere datasentre, både med tanke på tilgjengeligheten på strøm, på fiber og i et bærekraftperspektiv. Store internasjonale aktører ønsker ikke lenger å bruke kullkraft i Tyskland til å operere sine datasentre. De ønsker fornybar energi og aller helst gjenbruk av restvarme som kan ytterligere redusere klimaavtrykket.

– Hvis vi sammen med andre aktører klarer å realisere visjonene for dette området kan Kalberg bli et skoleeksempel på hvordan kraftkrevende industri og andre næringer kan skape fremtidens grønne arbeidsplasser, sier Gyland.

Kan generere 15 000 arbeidsplasser

I en rapport utgitt i høst av Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Datasentre i Norge – implementconsultinggroup.com) har man sett nærmere på ringvirkningene av datasentervirksomhet, deriblant nye arbeidsplasser og investeringsnivå. Rapporten sier at det i 2019 og 2020 har blitt investert rundt 2.7 milliarder i nye datasenter i Norge. Rapporten har sett på ulike senarioer og hvis veksten fortsetter lik de siste årene (15 %) så vil det i 2025 være totalt 8100 arbeidsplasser og i 2030 totalt 15 000 arbeidsplasser.

– Det er viktig at dette området blir utviklet på best mulig måte med tanke på de ulike hensynene som må tas. Jeg synes det derfor er positivt å innlede et samarbeid med Green Mountain. Jeg opplever dem som en profesjonell aktør. Vi har så langt hatt et godt samarbeid og vi ser gode muligheter sammen, sier grunneier Tore Kalberg.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen