Trådløs adgangskontroll på byggeplassen

Byggeleder skal til enhver tid vite som er inne på anleggsplassen. Med digital mannskapsliste unngår man problemet med at noen glemmer byggekortet.

Artic Entrepreneur: Byggeleder skal alle som går inn og ut på anlegget registreres, man skal til enhver tid vite hvor mange – og hvem – som er inne. – 500 000 personer har grønt kort – det er klart at noen av og til vil glemme kortet, eller de glemmer å registrere seg når de passerer porten, sier Knut Tørstad i Unum som utvikler løsningen for Mobile Worker.

Devinco AS i Trondheim ble i fjor høst ny hovedaksjonær i Mobile Worker. Samme er de blant landets største på digitale løsninger som kjørebok, utstyrskontroll og mannskapsliste. Tørstad er innleid utvikler.

Mobile Worker som gjør slutt på manuell inn- og utsjekk, samtidig som man har kontinuerlig oversikt over hvem som jobber på prosjektet. – I følge Byggherreforskriften §15skal entreprenøren holde kontroll på alle som arbeider på en byggeplass. Det er egne ansatte, underentreprenørers ansatte, folk hos underleverandørenes leverandører. Dette går ikke uten et elektronisk system, mener Tørstad.

Ved rømning av anlegget får alt personell varsel på sin mobiltelefon. Administrator kan kontrollere hvem som har kommet seg ut og om det er igjen noen på anlegget. (Foto: Eirik Iveland)

Ved et besøk Arbeidstilsynetg jorde på en byggeplass viste det seg at 30 prosent av de som var der ikke var registrert. Med digital mannskapsliste får du automatisk loggføring av hvem som befinner seg på byggeplassen. – Med dette systemet kan du se hvor mange vi har inne på et område. Jeg kan lage et geofence, et virtuelt gjerde, rundt the Qube. Da ser jeg hvem vi har registrert inn og hvem av våre som går inn og ut av messehallen, forteller Tørstad.

Kompetansekontroll

Hovedentreprenøren får full oversikt over alle sertifikater og kompetanse på de som er registrert på prosjektet. Du kan gå inn på den enkelte person, og se hvilke kvalifikasjoner og sertifikater han eller hun har. For eksempel om vedkommende har de sertifikater som kreves for å kjøre den og den maskinen. – En med spesialkompetanse som GR tårnkran kan bli syk, og det er ikke lett å finne en vikar på kort varsel. Men vi kan sjekke digitalt om det er noen på anlegget som har denne kompetansen. Det går veldig mye fortere enn å sjekke for byggeplassledelsen enn å bla i IK-permene, sier Tørstad.

Hovedentreprenøren har full oversikt over alle sertifikater og kompetanse på de som er registrert på prosjektet. Arbeiderne registrerer selv byggekort og sertifikater via app. (Foto: Mobile Worker)

Systemet inneholder navn, firma, mail, telefonnummer på alle som har adgang til anleggsplassen. I tilfelle brann eller annen grunn til evakuering vil alle som er innregistrert få beskjed på telefonen. Og skjer det et uhell kan du ta et bilde med telefonen og sende det inn til systemet. – Vi har jobbet tett med brukere for å utvikle systemet. Det hjelper ikke at løsningen er fancy hvis ingen vil bruke den. Arbeiderne trenger ikke mer enn et grønt eller rødt lys når de går inn – som når du går inn på en buss eller trikk, sier Tørstad.

– Vi har begynt med en digital løsning for adgangskontroll, men ambisjonen er at systemet skal blir et komplett HMS-verktøy. Noen synes det er problematisk med overvåking, men det gjør de daglige rutinene enklere. Og på en anleggsplass er sikkerhet i førersetet.

Les mer på Mobile Worker.

Toppbilde: Knut Tørstad jobber med Mobile Workers digital mannskapsliste. – Du skal dra kortet når du kommer, når du går til lunsj og når du går på do. Det er at opplagt at noen kommer til å glemme dette av og til, sier han. (Foto: Eirik Iveland)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen