Verdens lengste undersjøiske strømkabel

Norges syvende utenlandskabel blir verdens lengste undersjøiske strømkabler på rundt 720 kilometer. Når den ferdig 2021 vil den ha en kapasitet på 1400 MW. Kostnaden er beregnet til 38 milliarder kroner.

Sjøkabelen for import og eksport av strøm vil gå mellom Blyth nær Newcastle og Kvilldal i Ryfylke. Byggingen startet drøye åtte måneder etter at arbeidet begynte med å strekke en strømkabel mellom Tonstad i Agder og Wilster i Tyskland.

Mellomlandsforbindelsen North Sea Link vil for første gang koble sammen kraftsystemene i Norge og Storbritannia. Forbindelsen vil bli etablert gjennom sjøkabel mellom Kvilldal i Norge og Blyth i Storbritannia. North Sea Link bygges av Statnett i samarbeid med det britiske selskapet National Grid.

Nexans produserer kabelen som blir verdens lengste undersjøiske for transport av elektrisk strøm. (Foto: Nexans)

Det italienske kabelleggingsfartøyet Gulio Verne skal nå legge kabel 60 kilometer ut i Nordsjøen, før det kommer tilbake for en tilsvarende runde med den andre av de to kablene som til sammen utgjør strømforbindelsen til Norge. Hver last på kabelleggingsfartøyet er på 7000 tonn, eller 130 km kabel.

Mer enn doblet kapasitet

Når begge de to kablene er i drift i neste tiår vil Norge til sammen ha syv sjøkabler til utlandet og 17 kraftforbindelser til utlandet.

Kablene til Storbritannia og Tyskland har en samlet kapasitet på 2800 MW, noe som tilsvarer et par større kull- eller kjernekraftverk. Tidligere har Norges vassdrags- og energidirektorat anslått at kablene til Tyskland og Storbritannia kan øke kostnaden for strømmen i Norge med rundt to øre per kilowattime i 2030.

Eksportrekorden av kraft fra Norge ble satt i 2016, med vel 22 TWh.

Toppbilde: Lekteren brukes til å ta mot kabelen fra italienske Prysmian sitt kabelleggingsskip Giulio Verne, som ligger to kilometer ute i havet fordi det er langgrunt. (Foto: Christer Gilje/Statnett)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen